Leerstoelen

Het Unesco-leerstoelenprogramma is een wetenschapsprogramma van Unesco met als doel internationale samenwerking tussen onderzoekers te bevorderen door de samenwerking van Unesco-leerstoelen (chairs) en netwerken van universiteiten (Unitwin).

De chairs zijn onderdeel van een wereldwijd kennisnetwerk en stimuleren onderzoek en educatie over voor Unesco relevante onderwerpen.

In 2022 werden geen nieuwe aanvragen voor Unesco-leerstoelen gedaan. Maar veel bestaande aanvragen werden dit jaar definitief goedgekeurd.

Nieuw zijn: 

  • de leerstoel Diversity and Inclusion in Global Science aan de Universiteit Leiden, geleid door Ismael Rafols en bijgestaan door Ingeborg Meijer;
  • de leerstoel Science, Technology and Innovation for Sustainable Development in Latin American Countries aan UNU-Merit, geleid door Carlo Pietrobelli;
  • de leerstoel Disinformation, Data and Democracy aan de Universiteit Utrecht, geleid door Bruce Mutsvairo;
  • de leerstoel Anthropology of Digital Diversity aan de Universiteit Leiden, geleid door Bart Barendregt;
  • de leerstoel AI and Data Science for Society aan de Haagse Hogeschool, geleid door Lampros Stergioulas;

Twee aanvragen van de VU Amsterdam zijn reeds goedgekeurd, maar dienen nog te worden geformaliseerd. Wanneer dit is proces is afgerond telt Nederland veertien Unesco-Leerstoelen. 

De langstzittende Unesco-leerstoelhouder van Nederland, Fons Coomans (Human Rights and Peace, Universiteit Maastricht) ging in 2022 met pensioen. Zijn opvolger is Andrea Broderick die de leerstoel per september bekleedt. De leerstoel Knowledge Transfer for Sustainable Development Supported by ICTs aan de Open Universiteit is heel het jaar vacant geweest. 

Overige Leerstoel-activiteiten

Tijdens de Unesco-familiedag vond een aparte sessie plaats voor alle Unesco-leerstoelhouders in Nederland die in grote getale aanwezig waren om te bekijken hoe en waar intensiever kan worden samengewerkt. 

Unesco-leerstoelhouder Felisa Tibbitts vierde de verlenging van haar chair met een panel over mensenrechten in het hoger onderwijs. In dat panel, waarin ook de Commissie werd gerepresenteerd, bespraken de deelnemers Unesco’s academische prioriteiten.  

Op 15 september vond bij het Center for Science and Technology Studies (Leiden), waar de nieuwste Unesco-leerstoel Ismael Rafols onderdeel van is, een reflectiedag plaats. De Commissie was hier aanwezig om vanuit Unesco-oogpunt het nieuwe onderzoeksprogramma van het centrum onder de loep te nemen.

Om het dertigjarig bestaan van het chairs-programma te vieren vond in november een conferentie plaats op het Secretariaat van Unesco in Parijs. Vanuit Nederland namen zeven leerstoelen deel aan de bijeenkomst.

Loading...