Vrijheid van expressie en persvrijheid

In december 2020 vond de grote ‘World Press Freedom Day’-conferentie in Nederland plaats die eerder door corona was uitgesteld.

De Commissie was daarvoor een samenwerking begonnen met RNW Media. In 2021 ging deze samenwerking verder. RNW Media deed een wereldwijde online survey onder jonge mediamakers met de vraag hoe bloggers, vloggers, influencers, fotografen en andere online mediamakers het maken van content ervaren. Zeker in landen waar dat minder goed mogelijk is, bijvoorbeeld onder onvrije omstandigheden.

De Unesco Commissie en de Jongerencommissie verbonden hun naam aan dit onderzoek en hielpen bij de verdere verspreiding ervan. De eerste resultaten werden op de World Press Freedom Day 2021, gehouden in Namibië,  bekendgemaakt. Ook maakten de beide commissies een filmpje dat tijdens WPFC te zien is geweest en online is gedeeld.

In mei keek de wereld verbijsterd toe hoe een vliegtuig, met aan boord de Belarussische journalist en activist Roman Protasevitsj, op een lijnvlucht tussen EU-lidstaten gedwongen werd te landen in Minsk, waar hij en zijn partner werden gearresteerd. Dat leidde tot de vraag hoe journalisten zijn te beschermen tegen zulke aanvallen op de persvrijheid. Een vrijheid die ook binnen de EU onder steeds grotere druk staat.

In september organiseerde de Commissie, samen met De Balie, een debatavond over de veranderende houding ten opzichte van journalisten. Een beroepsgroep voor wie het, ook in Nederland, steeds lastiger wordt om openlijk hun werk te doen. Het debatpanel bestond uit Tasha Arlova, een Belarussische kunstenaar en activiste, Bahia Tahzib-Lie, de Nederlandse Mensenrechtenambassadeur en adviserend lid van de Unesco Commissie, Hubert Smeets, Oost-Europa-expert, historicus en journalist voor NRC en Yvonne Zonderop, journaliste, schrijver en lid van de Unesco Commissie. Bekijk hier de live-registratie van het debat.

Loading...