Klimaat en cultuur

Tijdens de internationale Climate Adaptation Summit 2021 die plaatsvond vanuit Nederland, organiseerde de Unesco Commissie een side event over de rol die cultuur en erfgoed kunnen spelen bij klimaatadaptatie. Onder het motto Changing Minds not the Climate presenteerde de Commissie op cultuur gebaseerde oplossingen voor klimaatadaptatievraagstukken. Vier praktijkvoorbeelden (uit Kampen, Amsterdam, Den Bosch en Bonaire) waarin cultuur het uitgangspunt vormt, stonden daarbij centraal. Partners bij het side event waren Het Oversticht, Landschap Noord-Holland, Gemeente ’s-Hertogenbosch en Stichting Fuhikubo. Corinne Hofman, hoogleraar Archeologie van het Caribisch gebied aan de Universiteit Leiden en lid van de Unesco Commissie, leidde het event.

Na de klimaattop werd een plan van aanpak ontwikkeld met meerdere activiteiten. Het doel daarvan is de discussie te verdiepen over de inzet van erfgoed bij klimaatadaptatie. Daarvoor werden meerdere bijeenkomsten gepland waarin verschillende thema’s aan bod kwamen, zoals bijvoorbeeld participatie of een bijeenkomst over beleid. In navolging van de CAS werden praktijkvoorbeelden gebruikt om de materie te verduidelijken. De Algemeen Secretaris presenteerde het project bij de bijeenkomst van alle nationale Unesco Commissies wereldwijd.

De Unesco Commissie verleende patronage aan het onderzoeksprogramma ‘Eilande(rs)n aan het Roer’ van het Koninklijk Instituut voor Taal-, Land- en Volkenkunde (KITLV). Het project, o.l.v. Francio Guadeloupe en Commissielid Corinne Hofman brengt technische, traditionele en hedendaagse kennis en voorbeelden uit de praktijk samen om nieuwe duurzame en inclusieve strategieën te ontwikkelen voor de huidige klimaatuitdagingen. Het programma ontving tevens een ongekend grote financiële toekenning (3,5 miljoen) van NWO vanwege de maatschappelijke en wetenschappelijke betekenis van het onderzoeksprogramma voor de Caribische regio. Naast universiteiten in Nederland en het Caribisch deel van het Koninkrijk, zijn ook maatschappelijke partners betrokken, waaronder verschillende Nationale Unesco Commissies, Unesco-aanspreekpunten en werkgroepen.

Het tweede webinar binnen het programma Klimaat en Cultuur vond plaats in september. In de bijeenkomst stond participatie en het creëren van (lokaal) draagvlak voor de inzet van cultuur bij klimaatadaptatiestrategieën centraal. De praktijkvoorbeelden kwamen van de gemeente Rotterdam, het KITLV en bureau Open Kaart. 

Loading...