Meer aandacht voor cultuur in tijden van crisis.

4. Cultuur in tijden van crisis

Cultuur krijgt weinig aandacht na rampen of een conflict. We willen meer aandacht voor de kracht en de waarde van cultuur, na rampen, maar ook door tegengaan van illegale handel.

Cultuur en erfgoed zorgen voor verbinding en begrip tussen mensen. Als cultuur en erfgoed bedreigd worden, zoals bij natuurrampen of andere crises, is het vaak juist cultuur dat weinig aandacht krijgt in herstel. Dat zagen we na conflicten in bv Afghanistan, maar ook dicht bij huis, na de orkaan Irma in het Caribisch gebied, na de overstromingen in Zuid-Limburg, en in de coronacrisis. Cultuur in tijden van crisis is al jaren een onderwerp waar de Commissie aan werkt. Basis daarvoor zijn de Unesco Conventies van 1954 (de Haagse Conventie over de bescherming van cultureel erfgoed in tijden van conflict) en 1970 (tegengaan van illegale handel in cultuurgoederen) en cultuur- en klimaatprogramma’s van Unesco. Ook bouwen we voort op het werk dat de Commissie in het verleden heeft gedaan, zoals het advies Een wapen in Vredestijd

De focus van het werk van de Commissie de komende jaren zal meer gaan naar de gevolgen van klimaatverandering en andere crises (zoals de pandemie) voor cultuur en naar het tegengaan van illegale handel in cultuurgoederen. 

Daarvoor blijven de we benadrukken dat cultureel erfgoed een prominentere plaats dient te krijgen in regionaal en nationaal veiligheidsbeleid. De samenwerking met ondermeer het Ministerie van OCW (beleid), VNG, en andere relevante partners wordt hiervoor gezocht. Ook werken we samen met onze partners op de Cariben, juist daar is de klimaatcrisis snel voelbaar. En we reageren op actualiteiten, door altijd het belang van cultuur, juist ook in tijden dat het moeilijk is, te onderstrepen.

Voor bewustwording van het onderwerp zal de tentoonstelling van de Unesco Commissie over cultuur en crisis in de eerste helft van 2022 bij de NAVO in Brussel getoond worden, i.s.m. de Nederlandse permanente vertegenwoordiger bij de NAVO en het ministerie van defensie.

Illegale handel in cultuurgoederen doet zich vaak voor in en na een crisis. Nederland heeft een grote rol in de handel in cultuurgoederen. De Commissie organiseert in de eerste helft van 2022 een campagne naar voorbeeld van de internationale campagne The real price of art, om zo te werken aan de bewustwording rond de illegale handel in cultuurgoederen. Daarvoor is samenwerking gezocht met een productiebedrijf om goede filmpjes te maken, met diverse organisatie voor publiciteit (tijdschriften, websites, etc.).

Loading...