Mijnlandschap Roșia Montană

Roșia Montană. (Foto: © Daniel Vrabioiu | Permanent URL: whc.unesco.org/en/documents/165745)
Gezicht op Tăul Mare. (Foto: © Rădu Sălcudean | Permanent URL: whc.unesco.org/en/documents/165749)
Tăul Brazil-Tăul Anghel. (Foto: © Rădu Sălcudean | Permanent URL: whc.unesco.org/en/documents/165750)
Enkele boerderij met een agro-pastorale productiefaciliteit. (Foto: © Rădu Sălcudean | Permanent URL: whc.unesco.org/en/documents/165751)
Zicht op de kerken van Corna met de Cărnic- en Cetate-pieken op de achtergrond, mijnexploitaties van de Romeinse tot de moderne tijd. (Foto: © Rădu Sălcudean | Permanent URL: whc.unesco.org/en/documents/165752)
Cărnic: Moderne werken - "grotten". (Foto: © Ivan Rous | Permanent URL: whc.unesco.org/en/documents/165753)

Roșia Montană, gelegen in de metaalhoudende bergketen van het Apuseni-gebergte in het westen van Roemenië, beschikt over het belangrijkste, uitgebreidste en technisch meest diverse ondergrondse Romeinse goudmijncomplex dat bekend was op het moment van inscriptie. Als Alburnus Maior was het de plaats van uitgebreide goudwinning tijdens het Romeinse Rijk. Gedurende 166 jaar, beginnend in 106 n.Chr., hebben de Romeinen zo'n 500 ton goud gewonnen uit de site en ontwikkelden ze hoogtechnologische werken, verschillende soorten galerijen van in totaal 7 km en een aantal waterraderen in vier ondergrondse plaatsen die werden gekozen vanwege hun hoogwaardige erts. De site toont een fusie van geïmporteerde Romeinse mijnbouwtechnologie met lokaal ontwikkelde technieken, die elders in zo'n vroeg tijdperk onbekend waren. Tussen de middeleeuwen en de moderne tijd werd er ook gedolven op de site, zij het in mindere mate.

Meer informatie op de internationale site van Unesco
Roemenië
Loading...