Succesvol bezoek Directeur-Generaal UNESCO aan Nederland

Irina Bokova, Directeur-Generaal van UNESCO bracht op 24 en 25 april een bezoek aan Nederland. Haar bezoek, het eerste van een DG UNESCO aan Nederland, stond vooral in het teken van water. Een kort verslag.

Irina Bokova (2e van links) tijdens de afstudeerceremonie van het waterinstituut UNESCO-IHE in de oude kerk in Delft.

Een groot gedeelte van de eerste dag van haar bezoek bracht ze door in Delft bij UNESCO’s eigen waterinstituut IHE, onder meer voor de UN Water talks. ’s Avonds was ze eregast bij het vijfde Waterdiner van het hoogheemraadschap Delfland.

De tweede dag begon met een gesprek met de burgemeester van Delft waarna de opening van de tentoonstelling 'Immaterieel erfgoed in the picture' stond gepland en een gesprek met Marja van Bijsterveldt (minister van OCW). Wegens ziekte van de bewindsvrouw nam Directeur-Generaal Cultuur en Media, Marjan Hammersma, de honneurs waar. Later had Bokova een gesprek met Joop Atsma (staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu) onder meer over World Water Day 2013.

De werklunch was georganiseerd door de Nationale UNESCO Commissie. Daar werd gesproken over het wederzijdse belang van nauwe samenwerking met organisaties uit de onderwijs-, wetenschaps- en cultuurwereld. Bijvoorbeeld over de rol die erfgoedinstellingen en de media spelen in Nederland bij de implementatie van de cultuur conventies. Maar ook over de groeiende interesse voor open courseware bij hoger onderwijsinstellingen en hoe deze toename mogelijkheden voor internationale samenwerking biedt. Bokova benadrukte nogmaals hoezeer UNESCO deze partnerships nodig heeft om doelstellingen van de organisatie te realiseren.

Aan het slot van haar bezoek woonde zij in Delft de afstudeerceremonie bij van studenten van het IHE die dit jaar hun diploma haalden.