Timboektoe en Liverpool bedreigd Werelderfgoed

UNESCO's Werelderfgoedcomité heeft de Malinese Werelderfgoedsites Timboektoe en de Tombe van Askia op de lijst van bedreigd Werelderfgoed geplaatst. De sites in het noorden van Mali zijn in gevaar door het gewapend conflict in de regio.

Timboektoe in Mali staat sinds 1988 op de Werelderfgoedlijst.

De regering van Mali deed zelf het verzoek voor opname op de gevarenlijst. Het land kan nu rekenen op internationale samenwerking en ondersteuning ter bescherming van zijn cultureel erfgoed. De buurlanden van Mali zijn ook opgeroepen om de illegale uitvoer en handel van culturele objecten uit dit gebied tegen te gaan. Er bestaan grote zorgen over plunderingen bij de Werelderfgoedsites waarbij zeer oude manuscripten zouden zijn gestolen.

Liverpool

Ook de Engelse stad Liverpool werd op de lijst van bedreigd Werelderfgoed geplaatst. De stad heeft grootschalige herontwikkelingsplannen voor de historische scheepswerven. Het Werelderfgoedcomité vindt dat daardoor de uitzondelijke universele waarde van de site in gevaar komt. Het Verenigd Koninkrijk moet vanaf nu, ieder jaar aan het comité rapporteren hoe zij zorgdraagt voor de bescherming van de havenstad.

Het Werelderfgoedcomité is van 24 juni tot en met 6 juli in Sint Petersburg bijeen en spreekt onder meer over Werelderfgoederfgoed in gevaar. Ook behandelt het tientallen nieuwe nominaties.