Oproep UNESCO: stop vernietiging Malinees erfgoed

Directeur-Generaal Irina Bokova van UNESCO heeft de moslimrebellen in Mali opgeroepen direct te stoppen met het vernietigen van erfgoed in Timboektoe.

 

De moedwillige verwoesting van cultureel erfgoed in Mali gaat nog steeds door. Begin juli werden meerdere tombes van heiligen vernield evenals de toegangspoort tot een 600 jaar oude moskee. Eerder was al bekend dat de mausolea van Sidi Mahmoed, Sidi Moctar en Alpha Moya, onderdelen van de werelderfgoedsite Timboektoe, verwoest waren. “Er is geen enkele rechtvaardiging voor deze zinloze destructie”, aldus Bokova. Ze riep alle partijen in het conflict op om hun verantwoordelijkheid te nemen en het onschatbare erfgoed in het gebied te helpen beschermen voor toekomstige generaties.

Bokova heeft diverse malen aangedrongen op het mobiliseren van internationale samenwerking om de site te beschermen. Op 28 juni zette het Werelderfgoedcomité van UNESCO Timboektoe en de Tombe van Askia al op de lijst van bedreigd Werelderfgoed.

De rebellen hebben inmiddels aangegeven door te gaan met de vernietiging van erfgoed. De aanbidding van de historische plaatsen door de lokale bevolking zou in strijd zijn met de islam. “De vernietiging is een goddelijke opdracht”, zo stelt de radicale groep Ansar Dine. De regering van Mali heeft de rebellen beschuldigd van oorlogsmisdaden. Ook het Internationale Strafhof spreekt van mogelijke oorlogsmisdaden.

  • Een uitgebreid achtergrondartikel over de bedreigde cultuurschatten in Afrika vindt u op nrc.nl.