Het ‘Unesco-leerstoelen’-programma is een wetenschapsprogramma van Unesco dat als doel heeft om internationale samenwerking in de wetenschap te bevorderen via een netwerk van Unesco-leerstoelen, de zogenoemde Unesco chairs. De chairs wisselen wereldwijd kennis uit en stimuleren onderzoek en trainingen in de voor Unesco relevante werkvelden.

Leerstoelenprogramma

De Commissie adviseerde in 2019 positief op de aanvraag van de TU-Delft voor een Unesco-leerstoel ‘Heritage & Values: Sustainable Cities and the Reshaping of Urban Conservation’. Leerstoelhouder is Prof. Dr. Ana Pereira-Roders. Unesco keurde de aanvraag goed.

Begin mei was de feestelijke opening van de Unesco-leerstoel Futures Literacy aan de Hanzehogeschool in Groningen.

De leerstoel Human Rights and Peace aan Maastricht University is door Unesco verlengd.

Met de goedkeuring van de chair aan de TU Delft kent Nederland acht Unesco-leerstoelen. Eind november organiseerde de TU Delft met het LDE Centre for Global Heritage and Development een conferentie over erfgoed en duurzame ontwikkeling. De Commissie was partner in de conferentie en gaf één van de rondetafelgesprekken vorm. 

De Unesco Commissie heeft in 2019 besloten nieuw beleid te ontwikkelen om het beheer en de ondersteuning van het Unesco-leerstoelenprogramma in Nederland te verbeteren. Er is een consultatiegroep opgericht bestaande uit Unesco-leerstoelhouders, een aantal leden van de Unesco Commissie en vertegenwoordigers van het Ministerie van OCW en de Permanente Vertegenwoordiging van Nederland bij Unesco. De groep heeft aanbevelingen gemaakt die vertaald zijn in een programmarichtlijn voor de Commissie voor de periode 2020-2024. Met de programmarichtlijn wil de Commissie zich inzetten om het Nederlandse Unesco chairs netwerk uit te breiden en te verstevigen, en de leerstoelen nauwer te betrekken bij de activiteiten van de Commissie en de overheid.

Loading...