Onderdeel van de maatschappelijke opdracht van de Commissie is om zichtbaar te zijn, de waarden en de programma’s van Unesco uit te dragen naar een breed publiek en samen te werken met andere organisaties (SDG 17). In alle prioriteiten en activiteiten van de Commissie zal daarom aandacht zijn voor communicatie.

Samenwerken en zichtbaar zijn

Hoe kunnen we per onderwerp zoveel mogelijk mensen op een goede manier bereiken? Daarvoor zoeken we aansluiting bij andere organisaties, sluiten we coalities waar mogelijk, en verbinden we onze naam. Door bijvoorbeeld patronage te verlenen aan activiteiten die bijdragen aan het behalen van de doelstellingen van Unesco. Het jaarlijks organiseren van het Unesco-debat is een van de specifieke activiteiten van de Commissie om aan een breed Nederlands publiek te laten zien waar Unesco zich mee bezighoudt. Bovendien is het een mogelijkheid om vraagstukken in Nederland te agenderen. Daarnaast willen we het ‘verhaal van Unesco’, – datgene waar Unesco voor staat en hoe dat te bereiken – beter formuleren en voor het voetlicht brengen.

In 2020-2021 onderzoekt de Commissie of we meer en structureler met het (Nederlands) bedrijfsleven samen kunnen werken. Unesco werkt, net als veel andere organisaties, met (goodwill-) ambassadeurs om de boodschap onder een bredere groep onder de aandacht te brengen. De Commissie bekijkt of dat ook voor Nederland een optie is.

Cariben

De Nederlandse Unesco Commissie is ook de Unesco Commissie voor de Caribisch Nederlandse eilanden Bonaire, Sint Eustatius en Saba. Een goede samenwerking met deze eilanden is derhalve van groot belang. Vanwege de grote verschillen tussen de eilanden probeert de Commissie eiland-specifieke onderwerpen te ondersteunen of verder te helpen. Het gaat dan bijvoorbeeld over de relatie tussen erfgoed, natuurrampen en klimaatverandering. 

Ook zoekt de Commissie de verbinding met de overige Caribische eilanden in het Koninkrijk, Aruba, Curaçao en Sint Maarten, door een regelmatige afstemming met de Unesco Commissies van deze landen en door op verschillende terreinen concreet samen te werken waarbij organisaties en mensen uit het Caribische gebied actief worden betrokken.

Doelgroepen

De Commissie wil in Nederland de bekendheid met het werk en de waarden van Unesco verder vergroten. Daarvoor is het zichtbaar zijn van de organisatie in ons land, het hebben van een heldere boodschap en het leveren van goede informatie over de breedte van het werkveld van Unesco, een blijvende opdracht.

We onderscheiden daarbij drie doelgroepen. Dat zijn respectievelijk organisaties en deskundigen, het algemeen publiek en jongeren. De Commissie bereikt organisaties en deskundigen door samen te werken en actief haar netwerk te onderhouden en uit te breiden. Het brede publiek wordt bediend door de nieuwsvoorziening en verdiepende informatie op de website unesco.nl en diverse sociale media. Daarnaast poogt de Commissie veel mensen te bereiken door actief stelling te nemen in voor Unesco relevante discussies en zo bij te dragen aan het maatschappelijk debat. Jongeren bereikt de Commissie met name door de activiteiten van, en in samenwerking met de Unesco Jongerencommissie.

Loading...