Het werkterrein van Unesco is rijk en breed. Voor een Commissie met een relatief kleine staf en beperkte middelen is het zaak om focus aan te brengen om daadwerkelijk waarde toe te voegen. Naast de Unesco-programma’s waarin de Commissie een doorlopende belangrijke taak heeft, zijn vijf strategische lijnen gekozen voor de komende jaren. Elk jaar kiest de Commissie hieruit twee speerpunten. Naast het inhoudelijke belang van deze onderwerpen kiest de Commissie ze uit om een breed publiek te bereiken en zo de zichtbaarheid van Unesco te vergroten.

Prioriteiten en speerpunten

De vijf prioriteiten zijn

  1. Verankering van Unesco waarden in het onderwijs (SDG 4);
  2. Wetenschap en technologie als basis voor een duurzame samenleving (SDG 4, 9, 10);
  3. Meer diversiteit en inclusie in cultuur en erfgoed (SDG 5, 10, 11);
  4. Persvrijheid en vrijheid van expressie als fundament voor democratie en samenleving (SDG 16);
  5. Verbinding van klimaat en cultuur (SDG 11, 13).

Speerpunten 2020

  • De rol die cultuur speelt in klimaatadaptatie;
  • Persvrijheid: ‘Journalism without fear or favour’

In 2020 zal er veel aandacht zijn voor persvrijheid rond de World Press Freedom Day. Deze wereldwijde dag over persvrijheid wordt dit jaar door Nederland gehost met tal van activiteiten tijdens de World Press Freedom Conference. De Commissie organiseert een van de events, zet de Jongerencommissie in en voert een social media campagne. Thema is ‘journalism without fear or favour’. 

De rol van cultuur in klimaatadaptatie zal het onderwerp zijn van het jaarlijkse Unesco-debat in het najaar van 2020. De speerpunten voor 2021 stelt de Commissie eind 2020 vast.

Loading...