Vrijheid van informatie en bescherming van journalisten

UNESCO is de enige VN-organisatie met een mandaat op het gebied van persvrijheid en vrijheid van meningsuiting. 

Results

  • In de periode 2006-2015 veroordeelde de Directeur-Generaal van UNESCO 827 moorden op journalisten wereldwijd.
  • In slechts 8% van de 827 gevallen werd de zaak opgelost.
  • 95% van de vermoorde journalisten was afkomstig uit het land waar ze gedood werden.
  • 94% van de vermoorde journalisten was man.
  • 38% van de vermoorde journalisten werkte voor kranten of tijdschriften.

News & backgrounds

In de maanden november en december staat het werk van de Unesco Commissie in het teken van het thema ‘mensenrechten’. De Universele Verklaring van de Rechten van de Mens bestaat 70 jaar. 

Frits Bussemaker, voorzitter van het Institute for Accountability in the Digital Age, sprak tijdens een congres in Sri Lanka over wie verantwoordelijk is voor betrouwbare informatie.

OPINIE – In haar column schrijft Andrée van Es over een belangrijk mensenrecht: het recht om je te informeren. “Het vraagt nogal wat, om je recht op informatie te gebruiken. Is de tegenhanger immers niet de plicht je behoorlijk te informeren, iedere dag weer?”

OPINIE – In haar column schrijft Andrée van Es over de woelige wereld om ons heen waar nieuwsmanipulatie en propaganda aan de orde van de dag zijn. 

Op 31 mei en 1 juni heeft in Den Haag een grote internationale conferentie plaatsgevonden over internetdemocratie. Experts van over de hele wereld kwamen bijeen in het Vredespaleis om te spreken over mogelijkheden om het internet te beschermen tegen bijvoorbeeld fraude, identiteitsdiefstal en aanzetten tot haat.

Net voor de Internationale Dag van de Persvrijheid op 3 mei, zijn bij diverse aanslagen in Afghanistan in totaal 11 journalisten omgekomen, evenals tientallen burgers. Onder de doden bevond zich AFP-fotograaf Shah Marai. De Unesco Commissie gebruikte een foto van hem in een in 2014 georganiseerde fototentoonstelling. 

Video

Twitter #ENDimpunity