Documentair erfgoed: van kleitablet tot harddisk

Documentair erfgoed bestaat uit documenten die belangrijk zijn om te bewaren vanwege de waarde die zij hebben voor geschiedenis, cultuur en wetenschap. Documenten zijn er in alle soorten en maten: van brieven tot films en van kleitabletten tot harddisks. Niet alleen tekst, maar ook beeld, geluid of informatie die alleen door computers te lezen is kunnen documentair erfgoed zijn. Soms is een document belangrijk om te bewaren vanwege de manier waarop informatie is vastgelegd, soms bewaren we het vanwege de informatie die is vastgelegd en soms vanwege een gebeurtenis in ons collectief geheugen waar het document ons aan herinnert.

Het is niet eenvoudig om te bepalen welke documenten bewaard moeten worden. Erfgoed- en archiefinstellingen staan vaak voor moeilijke afwegingen bij het wel of niet opnemen in collecties. Deskundigen kijken bijvoorbeeld naar de waarde van het document voor het begrijpen van een bepaalde periode, of het leven van een persoon of een groep personen die invloed hadden op de geschiedenis. Ook de manier waarop informatie is vastgelegd kan een reden zijn om een document te bewaren: is er bijvoorbeeld een unieke stijl gehanteerd, of is de fysieke vorm van de drager er één die we niet vaak zien?
Het UNESCO Memory of the World Comité Nederland kan hierbij adviseren.

Steeds meer documenten worden digitaal geproduceerd en bestaan dus alleen in die vorm. Websites, blogs, e-mails, YouTube-video’s en powerpoint-presentaties zijn de documenten van nu – maar welke bewaren we, en wie doet dat?
De groeiende schaal en het dynamische karakter van het internet, de sterk toenemende productie van documenten en de snelle ontwikkeling van nieuwe bestandsformaten zorgen voor nieuwe dilemma’s. Veel brieven en manuscripten van belangrijke wetenschappers, politici en auteurs zijn bewaard gebleven, maar wat gebeurt er met de digitale equivalenten van nu, nu documenten in een handomdraai te wijzigen en binnen afzienbare tijd niet meer te openen zijn?
Het UNESCO Memory of the World Comité Nederland stimuleert de discussie over dit onderwerp om deze nieuwe uitdagingen aan te kunnen gaan.

Lees meer over het Memory of the World programma en het UNESCO Memory of the World Comité Nederland.

Van oorlog tot ongedierte: documentair erfgoed staat aan allerlei bedreigingen bloot. Van brieven tot films en van kleitabletten tot harddisks – papier vergaat, computers crashen. Documentair erfgoed is onmisbaar om het verleden, maar ook het heden te begrijpen. Het ‘Memory of the World’-programma stimuleert daarom het behoud en de toegankelijkheid van documentair erfgoed en wil dat iedereen op de wereld zich bewust is van de waarde die deze documenten hebben.

Meer berichten