Immaterieel erfgoed

Immaterieel erfgoed is ‘levend erfgoed’. Het omvat sociale gewoonten, voorstellingen, rituelen, tradities, uitdrukkingen, bijzondere kennis of vaardigheden die gemeenschappen en groepen (en soms zelfs individuen) erkennen als een vorm van cultureel erfgoed. Een bijzonder kenmerk is dat het wordt overgedragen van generatie op generatie en belangrijk is voor een gemeenschappelijke identiteit.

OPINIE: Het recent uitgebrachte advies van de Raad voor Cultuur, ‘Immaterieel cultureel erfgoed is van ons allemaal’, focust te weinig op hoe Nederland een positieve bijdrage kan leveren aan de internationale dialoog over immaterieel erfgoed, vindt Andrea Imhof.

Uitkomsten

Nederland heeft in 2012 het Immaterieel Erfgoedverdrag van UNESCO geratificeerd. De eerste stap is het opstellen van een Nationale Inventaris. De coördinatie hiervan ligt bij het Centrum voor Volkscultuur en Immaterieel Erfgoed. Op basis van deze inventaris kan ons land nominaties voordragen voor de internationale Representatieve Lijst. Over opname op die lijst besluit een intergouvernementeel Comité van UNESCO-lidstaten.

Nieuws

Het Immaterieel Erfgoedcomité van UNESCO heeft tijdens zijn jaarlijkse vergadering 33 tradities, ambachten en gebruiken ingeschreven op de Internationale Representatieve Lijst van Immaterieel Erfgoed. Het totale aantal ingeschreven elementen komt hiermee op 366. 

Sinterklaas (Foto: CC/Flickr.com | Luc van Gent)

Op 21 juni organiseert Spui25 in Amsterdam een debat over de bescherming van de culturele traditie van het Sinterklaasfeest door de overheid. De Raad van State adviseerde eerder dit jaar af te zien van een initiatiefwetsvoorstel dat tot doel had de traditie te vrijwaren van verandering.

Minister Jet Bussemaker (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) heeft besloten het molenaarsambacht te nomineren voor UNESCO's Internationale Representatieve Lijst van Immaterieel Erfgoed. Zij neemt hiermee het advies van de Raad voor Cultuur over.

9
okt
Rotterdam by night (Photo: CC/Flickr.com / Randy)

Op 9 oktober vindt in Rotterdam de studiedag ‘Het ritme van de stad’ plaats, over immaterieel erfgoed in een stedelijke dynamische omgeving. Biedt de UNESCO-conventie voor de bescherming van immaterieel erfgoed ruimte voor nieuwe, dynamische vormen van cultuur en vluchtige communities? Of staat het ritme van de stad hier haaks op?

Percy Ten Holt blaast de hoornschelp op Saba. (Foto: Francine van der Kooij)

In januari vonden op zowel Bonaire, Saba als St. Eustatius bijeenkomsten plaats om het lokale immaterieel erfgoedveld in kaart te brengen. Welke activiteiten vinden er op de eilanden plaats om immaterieel erfgoed te beschermen, welke knelpunten treden daarbij op en hoe kunnen betrokken partijen intensiever samenwerken en van elkaar leren?

Van 8 tot 12 september vormde Philipsburg in Sint Maarten het decor voor een vijfdaagse training over de implementatie van het UNESCO Verdrag ter bescherming van het immaterieel cultureel erfgoed. 

Video

Twitter intangible heritage

 • ridwan kamil
  RT @ridwankamil: Cuplikan pidato di Unesco. Semoga seni Pencak Silat bisa diberi pengakuan PBB sebagai Unesco's Intangible Cultural Heritag…
 • Andrea Ortolani
  RT @ortospace: Next JP intangible cultural heritage submitted to UNESCO - Hot soba slurping technique - Peace sign in pics - Text-only Exce…
 • Brazil Sun
  Humor recognized as intangible heritage in Brazil state of Ceara t.co/03egQJLXvL
 • Andrea Ortolani
  RT @ortospace: Next JP intangible cultural heritage submitted to UNESCO - Hot soba slurping technique - Peace sign in pics - Text-only Exce…
 • Andrea Ortolani
  Next JP intangible cultural heritage submitted to UNESCO - Hot soba slurping technique - Peace sign in pics - Text-only Excel forms - Fax