Woudagemaal breidt permanente expositie uit

Op 11 februari is in het ir. D.F. Woudagemaal een uitbreiding van de permanente expositie geopend. Een ingenieus wandmeubel legt de bezoeker tot in detail uit waarom het gemaal zo uitzonderlijk van waarde is, dat het op de UNESCO Werelderfgoedlijst is geplaatst. Net als in de rest van de belevingstentoonstelling is veel zorg en aandacht besteed aan het ontsluiten van informatie in meerdere talen. Hilda Boesjes-Beljon, directeur van het Woudagemaal, en Robert Quarles, algemeen secretaris van de Nationale UNESCO Commissie, namen de uitbreiding officieel in gebruik.

Robert Quarles en Hilda Boesjes openen de nieuwe 'exhibit', in het ir. D.F. Woudagemaal.

Het ir. D.F. Woudagemaal in Lemmer is het grootste nog functionerende stoomgemaal ter wereld. Toen Koningin Wilhelmina het gemaal in 1920 opende had het als taak het overtollige water vanuit Friesland in de Zuiderzee, en later het IJsselmeer, te pompen. In 1966 werd deze rol grotendeels overgenomen door het elektrische Hooglandgemaal in Stavoren, dat meer capaciteit heeft. Echter, bij extreem hoogwater zet men het historische stoomgemaal nog altijd in om het Friese boezemsysteem te helpen ontlasten. 

Het gemaal staat sinds 1998 op de UNESCO Werelderfgoedlijst. De expositie in het naastgelegen bezoekerscentrum vertelt het verhaal van het stoomgemaal en zijn nog steeds niet weg te denken rol in de Friese waterhouding. Een verhaal van cultuur, watermanagement en techniek in een inspirerende omgeving. Het gemaal zal in de voorjaarsvakantie voor regio Noord onder stoom worden gebracht. Voor meer details kijkt u op www.woudagemaal.nl.