'For Women in Science'-beurzen en prijzen uitgereikt

'For Women in Science'-beurzen en prijzen uitgereikt

Op 21 november zijn de Nederlandse ‘For Women In Science’-beurzen 2019 uitgereikt aan topwetenschappers Sandra Khor Manickam en Lisa Becking. Jorinde van de Vis won de eerste prijs van de Rising Talent Awards. 

De ceremonie werd gehouden bij de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen (KHMW) in Haarlem. Lisa Becking (Wageningen University)  en Sandra Khor Manickam (Erasmus Universiteit) wonnen elk een beurs ter waarde van 25.000 euro. Met deze beurs kunnen ze hun onderzoek vooruit helpen door een semester te verblijven aan het Netherlands Institute for Advanced Study in the Humanities and Social Sciences (NIAS-KNAW), in Amsterdam.

Rising Talents Awards

Aanstormend talent Jorinde van de Vis (DESY instituut Hamburg) ontving de eerste prijs van de Rising Talent Awards, met een waarde van 3.500 euro. 

Eline van Haaften (TU Eindhoven), Ivana Abramovic (TU Eindhoven), Sandrine Gallois (Universiteit Leiden) en Stefany Moreno Gamez (Universiteit Groningen) wonnen de overige vier Rising Talent Awards.

De beurzen en de prijzen zijn een initiatief van L’Oréal en de Nederlandse Unesco Commissie, samen met de partners van het programma - NIAS-KNAW, het Landelijk Netwerk Vrouwelijke Hoogleraren (LNVH), en de KHMW.

Lisa Becking

Lisa Becking (1978) is onderzoeker en universitair docent Mariene Ecologie aan Wageningen University (WUR). Haar onderzoek richt zich op het ontwikkelen van een interdisciplinair en duurzaam beheersysteem van koraalriffen die bedreigd worden door toeristische activiteiten. Deze sociaalecologische systeembenadering brengt de veerkracht van het ecosysteem samen met de governance, economische en maatschappelijke factoren die het ecosysteem beïnvloeden. Becking zal aan het NIAS werken aan het ontwikkelen van een model voor deze interdisciplinaire analyse, op basis van data die zij de afgelopen tien jaar verzameld heeft in West-Papoea, Indonesië. Becking is lid van de Jonge Akademie en kreeg onder meer een NWO-VENI-beurs en een NWO Rubiconbeurs toegewezen. Zij heeft een maandelijkse column in de Volkskrant.

Sandra Khor Manickam

Sandra Khor Manickam (1978) is onderzoeker en universitair docent werkzaam aan de Erasmus School of History, Culture and Communication van de Erasmus Universiteit Rotterdam. Als historica werkt zij op het snijvlak van geschiedenis, antropologie en medische wetenschappen. Haar onderzoek richt zich op de soms beladen relatie tussen ras en genetica, die enerzijds baanbrekende inzichten biedt in biomedisch onderzoek en anderzijds van oudsher wordt ingezet als voedingsbron van rassendiscriminatie. De manier waarop gekeken wordt naar de relatie tussen ras en genetica kent grote verschillen wereldwijd en is bepalend voor hoe innovaties in genetisch onderzoek ontvangen worden in de samenleving. De tijd aan het NIAS gebruikt Manickam om een Europese subsidieaanvraag te ontwikkelen op basis van een comparatieve analyse van vijf landen.

Jorinde van de Vis

Jorinde van de Vis (1991) promoveerde afgelopen juli op een onderzoek op het snijvlak van deeltjesfysica en kosmologie. Het vinden van het Higgs-deeltje in 2012 bracht nieuwe invalshoeken om aan de hand van de deeltjesfysica de evolutie van het heelal beter te begrijpen. Van de Vis onderzocht de vraag welke rol het Higgs-veld heeft gespeeld in het vroege heelal. Hierbij maakt ze gebruik van experimentele data uit zowel de deeltjesfysica als de kosmologie. Eerder ontving Van de Vis onder meer de KNAW Onderwijsprijs en een Jong Talent Aanmoedigingsprijs van KHMW.

‘For Women in Science’-Programma

Image

Het internationale programma For Women in Science is een samenwerking tussen L’Oréal en Unesco, met als motto ‘The world needs science, science needs women’. Het programma bestaat sinds 1998 en reikt prijzen uit aan uitzonderlijke vrouwelijke onderzoekers werkzaam in de exacte wetenschappen. De afgelopen 21 jaar hebben meer dan 3100 vrouwen, afkomstig uit 115 landen, een beurs of onderscheiding gekregen. Drie van hen zijn inmiddels Nobelprijswinnaars.

Ondermaatse positie

Initiatieven als For Women in Science zijn hard nodig. In de wetenschappen is de positie van vrouwen nog steeds ondermaats: slechts 29% van de onderzoekers wereldwijd is vrouw*, 11% van de universitaire leidinggevende posities wordt bekleed door een vrouw** en slechts 3% van de Nobelprijzen voor wetenschap is toegekend aan een vrouw***. In Nederland blijft het percentage vrouwelijke hoogleraren steken op 20,9 %****, het laagste percentage in Europa. Het ‘For Women in Science’-programma beoogt de wetenschappelijke loopbaan van vrouwen een impuls te geven en daarmee bij te dragen aan een toename van het aantal vrouwelijke hoogleraren.  

Beurzen en prijzen

De Nederlandse ‘For Women in Science’-beurzen bestaan sinds 2012 en zijn bestemd voor vrouwelijke wetenschappers die onderzoek verrichten in de life sciences in brede zin, en die minimaal drie jaar en maximaal tien jaar geleden zijn gepromoveerd. De beurzen zijn bedoeld voor een verblijf aan het NIAS in Amsterdam waar wetenschappelijke verdieping en het schrijven van wetenschappelijke publicaties of subsidieaanvragen centraal staan.

De ‘Rising Talent’-Prijzen zijn dit jaar een nieuwe toevoeging aan het Nederlandse ‘For Women in Science’-programma, en zijn bedoeld om jonge veelbelovende vrouwelijke onderzoekers werkzaam op PhD- of post-docniveau in de life sciences en exacte wetenschappen te honoreren.

* Unesco Institute for Statistics
** Unesco World Science Report 2015
*** Boston Consulting Group 2013
**** Monitor Vrouwelijke Hoogleraren (2018), LNVH.

Loading...