Wetenschappers Kamphuis en Zijlmans winnen ‘for women in science’-beurs

De Nederlandse ‘For Women in Science’-beurzen voor het jaar 2016 zijn toegekend aan wetenschappers Carlijn Kamphuis en Maeike Zijlmans. De beurzen zijn onderdeel van het L'Oréal-UNESCO ‘For Women in Science’-programma dat vrouwelijke wetenschappers ondersteunt in hun carrière en daarmee op termijn bijdraagt aan de toename van het aantal vrouwelijke hoogleraren in Nederland.

Met de beurzen ter waarde van 25.000 euro krijgen de laureaten de kans om zich een periode te wijden aan hun onderzoek bij het prestigieuze Netherlands Institute for Advanced Study (NIAS) in Amsterdam. De jury beoordeelde 25 onderzoeksvoorstellen maar kwam unaniem uit op deze winnaars. Uit handen van Andrée van Es, voorzitter van de Nationale UNESCO Commissie, ontvingen de winnaars de beurzen tijdens een feestelijke uitreiking in de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen in Haarlem.

Carlijn Kamphuis

Kamphuis is universitair docent bij de onderzoeksgroep Healthy Urban Living van het departemen Sociale Geografie en Planologie van de Universiteit Utrecht. Met haar onderzoek naar de leefomgeving, gezond gedrag en gezondheid wil ze inzicht krijgen in het vraagstuk hoe de inrichting van steden kan bijdragen aan een betere volksgezondheid en kleinere sociaaleconomische gezondheidsverschillen.

De jury vond het voorstel van Kamphuis “verrassend” en “sprankelend”, met een waardevolle interdisciplinaire aanpak. “Juist vanwege deze aanpak zal een verblijf op het NIAS van meerwaarde voor haar zijn”.

 

 

Maeike Zijlmans

Zijlmans is onderzoeker en neuroloog bij het UMC Utrecht en Stichting Epilepsie Instellingen Nederland (SEIN). Met haar onderzoek naar het ontstaan van epilepsie en het signaal dat daaraan ten grondslag ligt, heeft ze als doel dat meer mensen genezen kunnen worden met behulp van epilepsiechirurgie. Zijlmans’ onderzoek ontving verschillende prijzen, met name vanwege de directe waarde die het heeft voor patiëntenzorg.

De jury vond Zijlmans’onderzoeksvoorstel “zeer duidelijk, en begrijpelijk, ook als men niet bekend is met het vakgebied”. Daarin ziet de jury een belangrijke kracht: “naast een goede wetenschapper is Zijlmans ook een goede communicator. De beurs komt op het juiste moment in haar carrière”.

 

Professor Rajaâ Cherkaoui El Moursli uit Marokko | Foto: UNESCO/Brigitte Lacombe)

Vrouwen zijn sterk ondervertegenwoordigd in de wetenschap. Wereldwijd is slechts 30% van de wetenschappelijk onderzoekers vrouw. Unesco streeft naar gelijke kansen voor vrouwen en mannen wat betreft toegang tot en deelname aan de wetenschap. Om die reden is in 1998 een wereldwijde samenwerking tot stand gekomen tussen cosmeticaconcern L’Oréal en Unesco. Onder het motto The world needs science and science needs women kent het programma prijzen toe aan excellente vrouwelijke wetenschappers en verleent het beurzen aan jonge vrouwelijke onderzoekers. 

Uitkomsten

Sinds 1998 hebben meer dan 3000 vrouwelijke wetenschappers uit 117 landen een award of beurs gekregen. Drie winnaars hebben inmiddels een Nobelprijs gewonnen. Elk jaar worden wereldwijd aan 275 getalenteerde jonge vrouwelijke onderzoekers beurzen toegekend om veelbelovend onderzoek te kunnen voortzetten. In Nederland hebben sinds 2007 16 vrouwen een beurs ontvangen.

Meer berichten