Artikel
Slot Loevestein maakt deel uit van de Nieuwe Hollandse Waterlinie
Artikel
Over deze foto
Slot Loevestein maakt deel uit van de NIeuwe Hollandse Waterlinie

Werelderfgoed Stelling van Amsterdam uitgebreid met Nieuwe Hollandse Waterlinie

Werelderfgoed Stelling van Amsterdam uitgebreid met Nieuwe Hollandse Waterlinie

Werelderfgoed Stelling van Amsterdam uitgebreid met Nieuwe Hollandse Waterlinie

Net voor de Kerstdagen heeft het kabinet besloten om de Nieuwe Hollandse Waterlinie te nomineren voor de Werelderfgoedlijst van Unesco.

De 19de en 20ste eeuwse verdedigingslinie ligt in het waterrijke gebied van Muiden, en loopt via Utrecht naar de Biesbosch. In januari 2019 dient minister Van Engelshoven van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap de waterlinie in bij Unesco als uitbreiding van het werelderfgoed de Stelling van Amsterdam.

Groene gordel

De 85 kilometer lange linie met 45 forten, 6 vestingen en 2 kastelen vormt nu een groene en recreatieve gordel in een omgeving met een grote stedelijke dynamiek. Sinds de jaren ‘90 werkt Nederland aan het herstellen en ontsluiten van het erfgoed van de Nieuwe Hollandse Waterlinie.

Besluit in 2020

In mei 2020 ontvangt Nederland van Unesco een advies over de nominatie. Ondertussen vindt er samen met de betrokken provincies een effectonderzoek plaats. Bij een  positieve uitkomst  besluit het Werelderfgoedcomité van Unesco in juni 2020 over de plaatsing van de Nieuwe Hollandse Waterlinie op de Werelderfgoedlijst.

Werelderfgoed Hollandse Waterlinies

De Nieuwe Hollandse Waterlinie is een uitbreiding van de Stelling van Amsterdam. De Stelling van Amsterdam heeft al sinds 1996 de Unesco-status. Het voorstel is dat de Stelling van Amsterdam en de Nieuwe Hollandse Waterlinie straks samen het Werelderfgoed Hollandse Waterlinies vormen. De linies vertellen het verhaal van de verdediging van Holland als bestuurlijk en economische hart van Nederland. 

Image
De Nieuwe Hollandse Waterlinie en de Stelling van Amsterdam moeten straks samen het Werelderfgoed Hollandse Waterlinies gaan vormen.