Werelderfgoed in de belangstelling deze zomer

De Nationale UNESCO Commissie creëert samen met verschillende partners bewustzijn over het werelderfgoedverdrag. De Commissie is deze zomer betrokken bij verschillende initiatieven:

De VPRO Gids besteedt in juli en augustus uitgebreid aandacht aan Werelderfgoed. De gids besteedt zes zomerreportages aan Europees werelderfgoed en massatoerisme. Elke week staat in de gids het werelderfgoed van een Europese stad centraal. Onderwerpen zijn onder andere Thingvellir in IJsland, Liverpool en Berlijn.

Op 31 juli heeft Nederland de periodieke rapportages over het Nederlandse Werelderfgoed ingeleverd. De beheerders van de negen werelderfgoedsites binnen het Koninkrijk der Nederlanden, waarvan acht in Nederland en één op Curacao, hebben elk een eigen rapportage voorbereid. Nederland dient eens in de zes jaar als lid van het Werelderfgoedverdrag, te  rapporteren over de implementatie van het Verdrag in het Koninkrijk en de staat van het beheer van de negen sites. De rapportages geven het Werelderfgoedcomité inzicht in recente ontwikkelingen rondom het  behoud en de bescherming van het erfgoed, of het erfgoed voldoende wordt onderhouden en of de uitzonderlijke en universele waarde nog intact is.

De Nationale UNESCO Commissie en de Algemene Nederlandse Vereniging van Reisondernemingen (ANVR) zijn een samenwerking gestart op het gebied van cultuur en toerisme.  De ANVR heeft in het vakblad VIEW  met een uitgebreid artikel aandacht besteed aan de relatie tussen Werelderfgoed en duurzaam toerisme.

De voorbereidingen voor de officiële opening van het Werelderfgoed Podium zijn in volle gang. Op 4 september zal in Amsterdam het Werelderfgoed Podium officieel zijn deuren openen.