‘Voices of Tolerance’ laat scholieren dóórdenken over vrijheid en tolerantie

Op de Internationale Dag van de Tolerantie heeft in de Amsterdamse schuilkerk Ons' Lieve Heer op Solder de afsluiting plaatsgevonden van ‘Voices of Tolerance’. Voices of Tolerance is een maatschappijkritisch onderwijsproject van het museum dat bestaat uit lessen en workshops waarin middelbare scholieren (de Voices) met elkaar, docenten en bekende artiesten (de Personalities) dóórdenken over de waarde van vrijheid en tolerantie.

Voorafgaand aan deze dag bezochten comedian Anuar, rapper en leraar Massih Hutak en fashion entrepeneur Marian Duff VMBO-klassen van Amsterdamse en Almeerse scholen, waaronder het Berlage Lyceum en het Metis Montessori Lyceum, beide UNESCO-school. Zij spraken met de leerlingen over tolerantie en vrijheid: wat betekenen die termen vandaag de dag en hoe verhouden zij zich tot elkaar?

Een selectie van deze leerlingen, de ‘voices’ van hun klassen, ontmoette op de slotdag burgemeester Van der Laan, politiewoordvoerder Ellie Lust en presentator en comedian Jandino Asporaat. Zij zetten het gesprek voort dat in de klassen was ontstaan. 

Aan het einde van de middag presenteerden de drie artiesten met de voices de resultaten van de workshops op de scholen. De leerlingen en comedians rapten, zongen en vertelden wat tolerantie voor hen betekent, en Marian Duff toonde vijf ontwerpen die gebaseerd waren op de meest genoemde begrippen tijdens de workshops, waaronder natuurlijk tolerantie.

De Nationale UNESCO Commissie verleende patronage aan dit project, omdat het op een bijzondere manier laat zien hoe de verschillende domeinen van UNESCO met elkaar in verband staan. De belangrijke rol van onderwijs, met aandacht voor vrede en verdraagzaamheid, maar ook de sociale rol die musea kunnen spelen en de belangrijke functie van rolmodellen.

‘Since wars begin in the minds of men, it is in the minds of men that the defences of peace must be constructed’.

Deze gedachte vormt de essentie van de missie van Unesco. Unesco-scholen ondersteunen deze missie: ze maken hun leerlingen vertrouwd met het Unesco-gedachtegoed en dragen zo hun steentje bij aan vrede en verdraagzaamheid. De Unesco-scholen hebben een eigen website: unescoscholen.nl

Meer berichten