Veel kandidaten voor opvolging directeur-generaal UNESCO

Negen kandidaten hebben zich gemeld voor de opvolging van Irina Bokova, de directeur-generaal van UNESCO. Dat heeft de voorzitter van de Uitvoerende Raad van de organisatie bekendgemaakt. Bokova treedt dit jaar af na twee termijnen van vier jaar. Zij was de eerste vrouwelijke directeur-generaal.

De Uitvoerende Raad nomineert één kandidaat tijdens zijn sessie in oktober, waarna de Algemene Conferentie, het hoogste bestuurslichaam van UNESCO, in november de bewindspersoon zal benoemen. Zowel de stemming voor de nominatie als die voor de benoeming zijn geheim.

De geografische herkomst van de kandidaten speelt voor deze functie een belangrijke rol. Na Oost-Europa – Bokova komt uit Bulgarije – zou een kandidaat uit het Arabische deel van de wereld aan de beurt zijn. Dat weerhoudt veel landen er echter niet van om toch een eigen kandidaat naar voren te schuiven. Azerbeidzjan, China, Egypte, Frankrijk, Guatemala, Irak, Libanon, Qatar en Vietnam dragen er een voor. Alle gegadigden hebben een statement afgegeven waarin hun visie staat over de toekomst van UNESCO.

UNESCO, de United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization is opgericht in 1945. UNESCO gebruikt de werkterreinen onderwijs, wetenschap, cultuur en communicatie om de doelstellingen van de Verenigde Naties te realiseren, namelijk: ontwikkeling van universele waarden en verbetering van de leefomstandigheden van alle mensen ter wereld.

Uitkomsten

Op dit moment zijn 195 landen lid van UNESCO. Daarnaast hebben 9 landen een geassocieerd lidmaatschap.

Meer berichten