Vacature: Nederlandse Unesco Commissie zoekt nieuw commissielid

Vacature: Nederlandse Unesco Commissie zoekt nieuw commissielid

Deze vacature is gesloten.

Unesco is de organisatie van de Verenigde Naties op het gebied van onderwijs, wetenschap, cultuur en communicatie. Unesco stimuleert interculturele dialoog, draagt bij aan de bescherming van cultureel erfgoed en bevordert de inzet van wetenschap in (inter-)nationaal beleid. Unesco zet zich in voor kwalitatief goed onderwijs voor iedereen en benadrukt het belang van een vrije en pluriforme pers. Elk land dat lid is van Unesco heeft een eigen Unesco Commissie.

De Nederlandse Commissie bevordert de bekendheid van Unesco, stimuleert de inbreng van Nederlandse kennis en experts in de internationale Unesco organisatie. Ook adviseert de Commissie, gevraagd en ongevraagd, de Nederlandse overheid over Unesco-onderwerpen.

De minister van OCW benoemt de elf leden van de Commissie. De Commissie vergadert vier keer per jaar en organiseert daarnaast diverse activiteiten in het kader van de Unesco-missie. De Commissie wordt ondersteund door een klein professioneel bureau.

Leden van de Commissie

  • zijn deskundig en gezaghebbend op tenminste één van de vier domeinen van Unesco
  • hebben een breed relevant netwerk en zijn bereid dat te delen
  • hebben kennis van en/of affiniteit met de doelstellingen van Unesco
  • zijn in staat om ook buiten hun eigen domein bij te dragen aan discussie en advies
  • zijn bereid en in staat een actieve bijdrage te leveren – persoonlijk of via het effectief inzetten van haar/zijn netwerk – aan de realisering van een of meer van de doelstellingen in het werkplan
  • hebben de mogelijkheid en zijn bereid zich (ook buiten de vergaderingen) in te zetten voor de Commissie

Deze functie heeft als focus het wetenschapsdomein van Unesco, waaronder het Leerstoelenprogramma en het ‘For Women in Science’-programma. Voor deze vacature zoeken we aanvullend op bovenstaand profiel:

  • Gezaghebbend in de wetenschap, met breed profiel, bv hoogleraar of directeur van een onderzoeksinstituut
  • Expertise in de relatie tussen wetenschap en samenleving
  • Een brede blik over het (internationale) wetenschapsdomein

We streven naar een evenwichtig samengestelde commissie. De Commissie roept geschikte kandidaten op om hun interesse kenbaar te maken. Ook is het mogelijk om geschikte kandidaten voor te dragen. Het selectieproces wordt uitgevoerd door de Unesco Commissie. De Commissie doet vervolgens een voordracht voor benoeming bij de minister van OCW. Benoeming is voor een periode van vier jaar, met een mogelijke tweede termijn van vier jaar.

Lidmaatschap van de Unesco Commissie is een nevenfunctie. Leden van de Commissie ontvangen een vacatievergoeding.

Informatie

Deze vacature is gesloten.

Loading...