Utrecht benoemd tot ‘Unesco City of Literature’

Utrecht is door Unesco benoemd tot ‘City of Literature’ en daarmee de eerste Nederlandse stad met deze prestigieuze titel. Dat maakte Irina Bokova, directeur-generaal van Unesco, op 31 oktober bekend in Parijs. Naast Utrecht traden zeven andere steden toe als literatuurstad in Unesco's creative cities network.  

 

De Gemeente Utrecht verwacht dat aansluiting bij het netwerk een internationale boost zal geven aan het literaire leven in de stad. Leden van het netwerk worden geacht een culturele bijdrage te leveren aan het behalen van de Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties. De titel is permanent; Utrecht mag zich voor altijd ‘Unesco City of Literature’ noemen. 

Creative Cities Network

Wereldwijd zijn 64 steden toegevoegd aan Unesco's creative cities network. In totaal zijn nu 180 steden uit 72 landen lid van dit netwerk dat creativiteit en cultuur gebruikt om duurzame ontwikkeling te bewerkstelligen en bij te dragen aan de 2030 Agenda van de Verenigde Naties. Steden kunnen op zeven gebieden de status krijgen: ambacht en volkskunst, design, film, gastronomie, literatuur, muziek of nieuwe mediakunst. 

​Paul Schnabel, eerste kamerlid en voorzitter van het Utrecht City of Literature Comité: “We hebben jarenlang ontzettend hard gewerkt om de literaire historie van de stad en het veelomvattende literaire veld van vandaag de dag in kaart te brengen. Dat leverde veel nieuwe kennis, contacten en samenwerkingen op. Alleen al daarom was het project geslaagd. Dat Unesco ons de titel nu ook echt toekent, is een prachtige bekroning.” 

Wat maakt Utrecht tot literatuurstad?

  • Utrecht heeft een literatuurgeschiedenis van maar liefst 1300 jaar. Iconen zijn bijvoorbeeld het vroeg-middeleeuwse handschrift het Utrechts Psalter dat sinds 2015 op de Unesco ‘Memory of the World’-lijst prijkt en het eerste gedrukte boek van de Noordelijke Nederlanden (1473).
  • Ook vandaag de dag bruist het literaire leven in Utrecht met een groot scala aan boekhandels, bibliotheken, scholen, universitaire opleidingen en uitgeverijen. 
  • Utrecht kent diverse grote literaire evenementen en festivals als De Nacht van de Poëzie, het Nederlands Kampioenschap Poetry Slam en het International Literature Festival Utrecht.
  • De eerste openbare bibliotheek van Nederland stond in Utrecht; volgend jaar zal op De Neude de nieuwe hoofdvestiging openen in het monumentale pand van het voormalige postkantoor.
  • De stad is woon- en werkplaats van vele schrijvers en dichters onder wie Arthur Japin, Ronald Giphart, Esther Jansma en Ingmar Heytze. 
  • Utrecht is de thuishaven van nijntje. Miljoenen kinderen wereldwijd leerden lezen dankzij de wereldberoemde kinderboeken van Dick Bruna.

Feest

Utrecht viert de behaalde Unesco-status vanaf 1 november met een feestweek vol evenementen, die direct de diversiteit van de literaire sector in de stad illustreert. Zo wordt donderdag 2 november het boek Stad van zachte idioten met Ronald Gipharts keuze uit de beste verhalen en gedichten over Utrecht gepresenteerd in boekhandel Broese. Meer informatie vindt u op de nieuwe website www.cityofliterature.nl; een platform voor de gehele sector, met onder meer een uitagenda voor alle literaire evenementen.

Borobudur

Cultuur is het bekendste onderdeel uit het mandaat van UNESCO. De conventies over werelderfgoed, immaterieel erfgoed en gewapend conflict en illegale handel zijn bekend en invloedrijk. UNESCO zet zich in voor het beschermen van cultuur en ze bevordert culturele diversiteit. Dat doet de organisatie door middel van de conventies, maar bijvoorbeeld ook door haar optreden tijdens conflicten en rampen.

Meer berichten