UNESCO veroordeelt dood van journalist Oerlemans

Irina Bokova, Directeur-Generaal van UNESCO, heeft op 3 oktober de dood van de Nederlandse fotojournalist Jeroen Oerlemans veroordeeld. Oerlemans overleed op 2 oktober in Libië waar hij in de stad Sirte aan het werk was. 

Bokova riep in herinnering dat iedereen de verplichting heeft om de burgerstatus van journalisten te respecteren, die verslag doen vanuit oorlogsgebieden. “Het gericht aanvallen van journalisten is in strijd met de Geneefse Conventies die dergelijk geweld onder alle omstandigheden verbieden”. 

De moord op Jeroen Oerlemans is niet de eerste veroordeling van de moord op een Nederlandse journalist; in 2004 protesteerde UNESCO tegen de moord op Theo van Gogh, en in 2008 tegen de moord op Stan Storimans in Georgië.

Sinds 1997 protesteert de Directeur-Generaal van UNESCO consequent tegen alle moorden op journalisten en media-werkers die de organisatie ter ore komen. Zij dringt er bij de autoriteiten op aan dat al het mogelijke gedaan wordt om de schuldigen te straffen, eist van de landen om over de voortgang te rapporteren en rapporteert op haar beurt ook periodiek aan het VN-mensenrechtencomité in Genève. Sinds die tijd heeft UNESCO vele honderden protesten uitgestuurd. Veel moorden op journalisten en mediawerkers worden nooit opgelost of bestraft.

UNESCO is de enige VN-organisatie met een mandaat op het gebied van persvrijheid en vrijheid van meningsuiting. De organisatie houdt onder meer een aparte website bij over vermoorde journalisten en mediawerkers.

UNESCO is de enige VN-organisatie met een mandaat op het gebied van persvrijheid en vrijheid van meningsuiting. 

Uitkomsten

  • In de periode 2006-2015 veroordeelde de Directeur-Generaal van UNESCO 827 moorden op journalisten wereldwijd.
  • In slechts 8% van de 827 gevallen werd de zaak opgelost.
  • 95% van de vermoorde journalisten was afkomstig uit het land waar ze gedood werden.
  • 94% van de vermoorde journalisten was man.
  • 38% van de vermoorde journalisten werkte voor kranten of tijdschriften.

Meer berichten