Tournee van souvenirs langs Nederlands Werelderfgoed

Een souvenir is een kleine hommage aan ‘iets’ dat je nergens anders ter wereld kan vinden. Toch spreken souvenirs doorgaans niet echt tot de verbeelding en zijn het vaak niet meer dan ouderwetse prullen: koelkastmagneten, sleutelhangers, en ‘grappige’ t-shirts.

Het werelderfgoed in Nederland verdient beter. Daarom vroeg Erik Kessels, gastcurator 2016 van UNESCO Werelderfgoed Nederland, zestig studenten van drie opleidingen mee te denken over nieuwe souvenirs voor de tien werelderfgoederen in het koninkrijk. Kessels ontwierp voor de presentatie van de twintig nieuwe souvenirs een speciaal Souvenir Huisje. 
 
Zo vind je in het huisje de ‘Rietveld Slippers’ ontworpen door Sarah Lieben en Suzanne Jacobs. Het meest oncomfortabele schoeisel ooit gemaakt. Maar wel in de stijl van ‘De Stijl’. 

En de ´Ear Plug´, speciale oorschelp koptelefoon waarmee je overal ter wereld naar het rustgevende geluid van de Waddenzee kunt luisteren. Een ontwerp van Lee Jihee. 

Remon Melenboer en Kimberly Kluskens bedachten een nieuwe beauty line ‘Naturals from Schokland’. Want de rijke Schoklandse bodem heeft meer schatten te bieden dan archeologische vondsten: een gezichtsmasker van keileem, een handlotion van onkruid en een lippenbalsem van zeezout bijvoorbeeld.

Het huisje is vanaf nu op tournee.