Image
Gehandboeide handen typen op een toetsenbord. (Foto: CC/Pixamania.com | lechenie-narkomanii)
Nieuws
Foto: CC/Pixamania.com | lechenie-narkomanii

Tentoonstelling over de vrijheid van meningsuiting

Tentoonstelling over de vrijheid van meningsuiting

Van 14 november tot 11 december 2018 zal in de Utrechtse Domkerk een tentoonstelling te zien zijn met hedendaagse visies op het mensenrecht Vrijheid van Meningsuiting. 

Het recht om je als mens vrij te mogen uiten, een eigen mening te vormen en informatie op te sporen, ontvangen of doorgeven, staat beschreven in artikel 19 van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens. In 2018 bestaat de Mensenrechtenverklaring 70 jaar. 

Wereldwijd staat uitingsvrijheid steeds meer onder druk. Denk bijvoorbeeld aan de ontelbare bedreigingen van en tientallen moorden op journalisten per jaar. Of aan de discussies over fake news en de vraag of je überhaupt nog informatie kunt opzoeken of doorgeven, zonder inmenging of zelfs censuur van bedrijven als Facebook en Google.

Jubileum

Ter ere van het jubileum hebben diverse Nederlandse organisaties en activisten aan jonge grafisch kunstenaars gevraagd affiches te ontwerpen voor een tentoonstelling over Artikel 19. Aan de bezoeker biedt de expositie 10 visuele argumenten waarom het recht op uitingsvrijheid zo wezenlijk is.

Op 10 december, de Internationale dag van de Rechten van de Mens en tevens de jubileumdag van de Mensenrechtenverklaring, vindt een finissage plaats. Vanaf 13.30 uur zal Prof. dr. Ernst Hirsch Ballin een lezing geven over verleden, heden en toekomst van de vrijheid van meningsuiting in de Domkerk. De Componist des Vaderlands, Calliope Tsoupaki, heeft speciaal voor deze dag het werk Song for Life and Death gecomponeerd, dat zal worden uitgevoerd door Matthijs Koene op panfluit. Daarnaast is er de mogelijkheid om deel te nemen aan Write for Rights.

Organisatie

De tentoonstelling is tot stand gekomen dankzij: Amnesty International, Bits of Freedom, het College voor de Rechten van de Mens, Free Press Unlimited, Glenn Helberg, het Humanistisch Verbond, Fauzia Ilias, de Nederlandse Unesco Commissie, de Raad voor de Journalistiek en de Unesco Jongerencommissie.

De affiches zijn gemaakt door grafisch ontwerpers die afgelopen zomer examen deden bij verschillende kunstacademies. Beatriz Conefrey en Vera Rijks van de Gerrit Rietveld Academie uit Amsterdam, Jerry Estié van de Willem de Kooning Academie uit Rotterdam, Pascalle van Gerwen en Anouk Krus van Academie st. Joost uit Den Bosch. Het kunstwerk op de grote muur bij de ingang van de kerk werd gemaakt door Han Yu van de Gerrit Rietveld Academie uit Amsterdam.

Loading...