Steeds meer digitale mogelijkheden, ontsluiting grote hoeveelheden archiefmateriaal

Steeds meer digitale mogelijkheden, ontsluiting grote hoeveelheden archiefmateriaal

Op 21 mei heeft de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) bekendgemaakt 20 miljoen euro te investeren in de wetenschappelijke infrastructuur.

Via zeven projecten wordt ingezet op vernieuwing van de infrastructuur op apparatuur, dataverzamelingen en software. Een van deze projecten is het vernieuwen van de digitale onderzoeks-tools voor archieven van de VOC. Dit archief staat op het ‘Memory of the World’-Register van Unesco.

Het project Globalise is erop gericht de barrières rond het enorme VOC-archief – gehuisvest in het Nationaal Archief – digitaal op te heffen. Barrières rond de omvang, rond de taal en rond veranderende contexten. Uiteindelijk zullen onderzoekers van over de hele wereld het archiefmateriaal vanachter hun bureau kunnen gebruiken, doorzoeken en analyseren, op een manier die vele malen sneller, beter en gemakkelijker is. 

Het is de derde keer in korte tijd, dat er met nieuwe, digitale technieken ‘Memory of the World’-inschrijvingen toegankelijker en daardoor bruikbaarder worden gemaakt.

Eind april kwamen op de website van het Nationaal Archief zo’n 1.9 miljoen archiefstukken over het Nederlandse slavernijverleden uit wereldwijde collecties digitaal beschikbaar; met de mogelijkheid om bronnen uit Nederland, Groot Brittannië, Suriname en Guyana te combineren. Hieronder ook de WIC- en MCC-archieven uit respectievelijk het Nationaal Archief en het Zeeuws Archief, beide ook ingeschreven als Memory of the World.

En de afgelopen week werden de eerste resultaten gepresenteerd van het project De IJsberg zichtbaar maken. Een project waarmee grote hoeveelheden handgeschreven documenten met behulp van kunstmatige intelligentie zijn getranscribeerd en omgezet naar zogenoemde machineleesbare teksten.

Loading...