Schelde Delta dient nominatie in bij Unesco voor geopark-erkenning

Schelde Delta dient nominatie in bij Unesco voor geopark-erkenning

Op 1 december heeft de Schelde Delta officieel haar kandidatuur ingediend bij Unesco om erkend te worden als Unesco Global Geopark. Drie Vlaamse provincies, twee Nederlandse provincies en meer dan 130 partners hebben samengewerkt om het lijvige dossier samen te stellen waarin de unieke geologische, ecologische en cultuurhistorische waarden van het gebied worden benadrukt.

Het Unesco-geoparklabel kan de internationale aandacht voor het gebied vergroten, de regionale profilering versterken en het biedt een nieuwe dimensie in het toeristische en recreatieve aanbod. Ook helpt het om meer wetenschappelijk onderzoek aan te trekken. Met een oppervlakte van 5.500 km² zou het gebied meteen één van de grootste geoparken ter wereld worden. Unesco zal in de loop van 2023 internationale experts sturen om de aanvraag in de praktijk te toetsen. Als zij een positief advies uitbrengen kan dat in het voorjaar van 2024 leiden tot inschrijving als Unesco Global Geopark.

Image
Kaart van het Schelde Delta gebied.

Estuarium met Schelde als blauwe draad

Het Schelde Delta gebied beslaat in Nederland de provincies Zeeland, het westelijk deel van de provincie Noord-Brabant en in Vlaanderen delen van de provincies Antwerpen, West- en Oost-Vlaanderen.

Wetenschappelijk gezien is deze delta een estuarium: een gebied waar eb en vloed duwen en trekken aan de loop van de rivier, en waar zout water en zoet water in elkaar overlopen. Het is een landschap van afwisselend zand- en kleilagen, hoger en lager gelegen gebieden en veel verschillende sferen, die allemaal zijn gevormd door de rivier en de zee. Ook zijn er sporen te zien van hoe in de loop van de tijd de mens heeft gewerkt met en tegen het water: verdronken dorpen bijvoorbeeld of een getijdenmolen. De Schelde vormt de ‘blauwe draad’, de levensader van het gebied, die waardevol is voor natuur, cultuur en economie.

“Het ecologisch waardevolle Schelde Delta gebied verdient deze internationale erkenning van Unesco. Die erkenning draagt eraan bij dat het geologisch erfgoed, de cultuurhistorie en de natuurwaarden behouden blijven. Ik ben er trots op dat wij samen, over de grens heen, met zoveel betrokken partijen, dit bidbook kunnen aanbieden aan Unesco”, aldus Hagar Roijackers, gedeputeerde van de provincie Noord-Brabant.

Unesco Geopark

Een gebied kan het label Unesco Global Geopark krijgen als Unesco het erkent vanwege de internationale waarde van het geologisch erfgoed, de cultuurhistorie en de natuur. Wereldwijd zijn er 177 geoparken in 46 landen.

Net zoals andere geoparken maakt Schelde Delta de aardkundige evolutie inzichtelijk, maar uniek is het dat het die inzet om bewoners en bezoekers te sensibiliseren over het klimaat vandaag en in de toekomst. De lage ligging, de grote bevolkingsdichtheid en de vele economische activiteiten in het gebied maken Schelde Delta tot een van de meest kwetsbare gebieden voor klimaatverandering ter wereld.

En de mens

Overal in het gebied zijn sporen te zien van hoe in de loop van de tijd, de mens in een voortdurend veranderend klimaat, strijd heeft geleverd tegen het water. Maar, de mens leefde ook mét het water, paste zich aan het water aan en benutte het. Daarmee is het gebied eigenlijk al eeuwen een Climate Living Lab. Het geopark toont de impact van het verleden, creëert bewustwording en kijkt naar duurzame, internationaal-relevante oplossingen voor de toekomst. Met de Deltawerken en het Sigmaplan als twee opmerkelijke hoogtepunten.

Netwerk

Schelde Delta is een netwerk van organisaties dat nu al in het gebied actief is. De meer dan 100 partners, verenigd in het Partnerberaad, zorgen er met elkaar voor om internationale aandacht te genereren en wetenschappelijk onderzoek aan te trekken. Ze werken aan regionale profilering en brengen nieuwe dimensies aan in het toeristisch en recreatief aanbod. Door de bijzondere elementen in het gebied zichtbaar, beleefbaar en toegankelijk te maken kan een economische spin-off ontstaan. Een ontwikkeling waarvoor provincies, gemeenten, onderwijsinstellingen, onderzoeksinstituten, musea, maatschappelijke organisaties en het bedrijfsleven zich als partner van Geopark Schelde Delta inzetten.

Meer informatie over het Schelde Delta gebied op www.scheldedelta.eu.

Loading...