Richtlijnen voor selectie digitaal erfgoed in het Nederlands beschikbaar

Meer dan de helft van Nederlandse erfgoedinstellingen heeft te maken met born digital objecten in hun collecties: materialen die in digitale vorm zijn onstaan. Sommige instellingen hebben omvangrijke collecties die ze systematisch verwerven en verwerken, andere doen het nog op incidentele basis. Met name voor die laatste groep heeft UNESCO richtlijnen opgesteld voor de selectie van born digital erfgoed dat het verdient voor de lange termijn bewaard te worden.

PERSIST

De richtlijnen zijn tot stand gekomen binnen het UNESCO PERSIST Project, een initiatief van UNESCO, ICA, IFLA en andere organisaties, waaronder DEN, het Kenniscentrum voor Digitaal Erfgoed. PERSIST, een onderdeel van UNESCO's Memory of the World Programma, heeft tot doel de samenwerking tussen overheden, erfgoedinstellingen en ICT-bedrijven van over de hele wereld te versterken ten behoeve van langdurig beheer, behoud en beschikbaarstelling van digitaal erfgoed.   

Gemeenschappelijk kader

Het doel van de richtlijnen is archieven, bibliotheken en musea van over de hele wereld een gemeenschappelijk kader te bieden voor het ontwikkelen van beleid om born digital erfgoed in de collectie op te nemen en voor de lange termijn beschikbaar te houden. De richtlijnen zijn bedoeld voor alle erfgoedprofessionals die willen onderzoeken welke digitale informatie en objecten in welke mate onderdeel zouden kunnen gaan uitmaken van de collectie van de eigen instelling.

Feedback

De richtlijnen zijn geschreven door een internationaal team van zeven auteurs afkomstig uit archieven, bibliotheken en musea. De Engelse versie van de richtlijnen is eerder in 2016 gepubliceerd. Als partner van het PERSIST-consortium heeft DEN de Nederlandstalige versie verzorgd. Het is de bedoeling van de auteurs het document regelmatig te verbeteren en te actualiseren. Zij ontvangen dan ook graag feedback van erfgoedprofessionals die met de richtlijnen aan de slag gaan. Je kunt je ervaringen met ons delen via den [at] den.nl of info [at] unescopersist.org.

Van oorlog tot ongedierte: documentair erfgoed staat aan allerlei bedreigingen bloot. Van brieven tot films en van kleitabletten tot harddisks – papier vergaat, computers crashen. Documentair erfgoed is onmisbaar om het verleden, maar ook het heden te begrijpen. Het ‘Memory of the World’-programma stimuleert daarom het behoud en de toegankelijkheid van documentair erfgoed en wil dat iedereen op de wereld zich bewust is van de waarde die deze documenten hebben.

Meer berichten