Prijswinnaars L'Oréal-UNESCO Awards 2014 bekendgemaakt

Op 3 maart 2014 heeft een internationale jury de prijswinnaars bekendgemaakt van de ‘L’Oréal-UNESCO For Women in Science Awards’ 2014. De prijzen worden elk jaar toegekend aan vijf uitzonderlijke vrouwelijke wetenschappelijke onderzoekers werkzaam in de life sciences. De laureaten – van ieder continent een – krijgen een bedrag van US$100.000,-.

De winnaresen van de L'Oréal-UNESCO 'For Women in Science'-Awards 2014. (v.l.n.r. Kayo Inaba, Segenet Kelemu, Cecilia Bouzat, Brigitte Kieffer, Laurie Glimcher)

Een onafhankelijke jury koos de vijf winnaars uit de voordrachten die gedaan zijn door een netwerk van bijna 1.000 wetenschappers.

De prijswinnaars zijn:

 • Afrika en de Arabische staten:
  Dr. Segenet Kelemu, uit Nairobi, Kenya, “voor een verbetering van de weerstand en productiviteit van tropische en subtropische voedergewassen via het gebruik van micro-organismen. Haar werk levert nieuwe oplossingen voor ecologisch verantwoorde  plantaardige productie.”
 • Azië en Oceanië:
  Professor Kayo Inaba, uit Kyoto, Japan, “voor haar ontdekkingen over de doorslaggevende rol van dendritische cellen in het immuunsysteem van gezonde en zieke personen. Haar ontdekking betekende een keerpunt in cellulaire therapie en heeft al geleid tot een nieuw type van kankerbehandeling.”
 • Europa:
  Professor Brigitte Kieffer, uit Straatsburg, Frankrijk, “voor haar werk bij het in kaart brengen van de hersenmechanismen die betrokken zijn bij pijn, psychische aandoeningen en drugsverslaving. In 1992 isoleerde zij als eerste het gen voor een opioïde receptor in de hersenen, dat een belangrijke rol speelt bij het verlichten van pijn.”
 • Latijns-Amerika:
  Professor Cecilia Bouzat, uit Bahía Blanca, Argentinië, “voor haar bijdrage aan het begrip van hoe hersencellen met elkaar en met de spieren communiceren en de rol hiervan in majeure neurologische aandoeningen.
 • Noord-Amerika:
  Professor Laurie Glimcher, uit New York, VS, “voor haar ontdekking van de belangrijkste factoren die de immuunrespons starten en hun rol in allergische, auto-immuun en infectieuze aandoeningen. Haar bevindingen maken nieuwe behandelingen mogelijk voor allergieën, multiple sclerose en kanker.”

De feestelijke uitreiking van de prijzen zal plaatsvinden op 19 Maart 2014 in de Sorbonne in Parijs. Sinds 1998 hebben 82 vrouwen een L’Oréal-UNESCO Award gewonnen. Uitzonderlijke vrouwen die een grote bijdrage hebben geleverd aan wetenschappelijk onderzoek. Twee van hen hebben inmiddels ook een Nobelprijs ontvangen.

Professor Rajaâ Cherkaoui El Moursli uit Marokko | Foto: UNESCO/Brigitte Lacombe)

Vrouwen zijn sterk ondervertegenwoordigd in de wetenschap. Wereldwijd is slechts 30% van de wetenschappelijk onderzoekers vrouw. Unesco streeft naar gelijke kansen voor vrouwen en mannen wat betreft toegang tot en deelname aan de wetenschap. Om die reden is in 1998 een wereldwijde samenwerking tot stand gekomen tussen cosmeticaconcern L’Oréal en Unesco. Onder het motto The world needs science and science needs women kent het programma prijzen toe aan excellente vrouwelijke wetenschappers en verleent het beurzen aan jonge vrouwelijke onderzoekers. 

Uitkomsten

Sinds 1998 hebben meer dan 3000 vrouwelijke wetenschappers uit 117 landen een award of beurs gekregen. Drie winnaars hebben inmiddels een Nobelprijs gewonnen. Elk jaar worden wereldwijd aan 275 getalenteerde jonge vrouwelijke onderzoekers beurzen toegekend om veelbelovend onderzoek te kunnen voortzetten. In Nederland hebben sinds 2007 16 vrouwen een beurs ontvangen.

Meer berichten