Prijswinnaars L'Oréal-UNESCO Awards 2012 bekendgemaakt

Op 8 november heeft een internationale jury de prijswinnaars bekendgemaakt van de 'L’Oréal-UNESCO For Women in Science Awards' 2012. De prijzen worden toegekend aan vijf uitzonderlijke vrouwelijke wetenschappelijke onderzoekers werkzaam in de 'life sciences'. De laureaten – van ieder continent een – krijgen een bedrag van $100.000,-.

De prijswinnaars van 2012: v.l.n.r.: Frances Ashcroft, Susana López, Ingrid Scheffer, Jill Farrant en Bonnie Bassler.

Een onafhankelijke jury kiest de vijf winnaars uit de voordrachten die gedaan zijn door een netwerk van bijna 1.000 wetenschappers.

“Het werk van de laureaten heeft opmerkelijke nieuwe inzichten opgeleverd over problemen zoals diabetes, epilepsie, bacteriële en virale infecties en over het verbouwen van planten in droge regio’s. Hun onderzoek is uniek en ieder van hen behoort tot de beste uit de vijf verschillende regio’s van de wereld”, aldus juryvoorzitter en Nobelprijswinnaar Professor Günter Blobel.

De prijswinnaars zijn:

 • Afrika en de Arabische staten:
  • Professor Jill Farrant uit Kaapstad, Zuid-Afrika,“voor het ontdekken hoe planten kunnen overleven onder droge condities.”
 • Azië en Oceanië:
  • Professor Ingrid Scheffer uit Melbourne, Australië, “voor het identificeren van de genen die betrokken zijn bij sommige vormen van epilepsie.”
 • Europa:
  • Professor Frances Ashcroft uit Oxford, Verenigd Koninkrijk, “voor het verder brengen van de kennis van insuline-uitscheiding en/of neonatale diabetes.”
 • Latijns-Amerika:
  • Professor Susana López uit Cuernavaca, Mexico, “voor het identificeren hoe rotavirussen ieder jaar de dood van 600.000 kinderen veroorzaken.”
 • Noord-Amerika:
  • Professor Bonnie Bassler uit Princeton, Verenigde Staten, “voor het begrijpen van de chemische interactie tussen bacteriën en het openen van nieuwe deuren voor het behandelen van infecties.”

De feestelijke uitreiking van de prijzen zal plaatsvinden op 22 Maart 2012 op het hoofdkwartier van UNESCO in Parijs.

Sinds 1998 hebben 72 vrouwen een L’ORÉAL-UNESCO Award gewonnen. Uitzonderlijke vrouwen die een grote bijdrage hebben geleverd aan wetenschappelijk onderzoek. Twee van hen hebben inmiddels ook een Nobelprijs ontvangen.

Professor Rajaâ Cherkaoui El Moursli uit Marokko | Foto: UNESCO/Brigitte Lacombe)

Vrouwen zijn sterk ondervertegenwoordigd in de wetenschap. Wereldwijd is slechts 30% van de wetenschappelijk onderzoekers vrouw. Unesco streeft naar gelijke kansen voor vrouwen en mannen wat betreft toegang tot en deelname aan de wetenschap. Om die reden is in 1998 een wereldwijde samenwerking tot stand gekomen tussen cosmeticaconcern L’Oréal en Unesco. Onder het motto The world needs science and science needs women kent het programma prijzen toe aan excellente vrouwelijke wetenschappers en verleent het beurzen aan jonge vrouwelijke onderzoekers. 

Uitkomsten

Sinds 1998 hebben meer dan 3000 vrouwelijke wetenschappers uit 117 landen een award of beurs gekregen. Drie winnaars hebben inmiddels een Nobelprijs gewonnen. Elk jaar worden wereldwijd aan 275 getalenteerde jonge vrouwelijke onderzoekers beurzen toegekend om veelbelovend onderzoek te kunnen voortzetten. In Nederland hebben sinds 2007 16 vrouwen een beurs ontvangen.

Meer berichten