Oss toegevoegd aan netwerk van Unesco Learning Cities

Oss toegevoegd aan netwerk van Unesco Learning Cities

Als derde Nederlandse stad is Oss toegevoegd aan het netwerk van Unesco Learning Cities. Dat heeft het Unesco Institute for Lifelong Learning bekendgemaakt.

Het Learning Cities netwerk bestaat sinds 2015 en is een internationaal beleidsgeoriënteerd netwerk dat inspiratie, kennis en good practices biedt. Lerende steden in alle stadia van ontwikkeling kunnen profiteren van het uitwisselen van kennis en ervaringen met andere steden. In een lerende stad komen allerlei vraagstukken aan de orde, waarvoor andere steden wellicht al een oplossing hebben gevonden.

Oss is van oudsher een stad met voornamelijk industrie. Tegenwoordig is Oss een stad die vooral bekend staat om onderzoek en ontwikkeling op het gebied van life sciences en agro-food.

Veel jongeren verlaten echter de stad voor hun studie, omdat het hoger onderwijs niet in Oss is gevestigd. Daardoor is het moeilijk om talent te behouden en aan te trekken. Om aantrekkelijk te blijven als een plek om te wonen, werken en leren, heeft Oss een solide samenwerking nodig tussen onderwijs, overheid en bedrijfsleven en een gedeelde visie op hoe de gemeente de ontwikkelingsdoelen wil bereiken.

De Gemeente Oss is ervan overtuigd en verwacht dat het concept van de lerende stad hieraan een bijdrage kan leveren. Ook zien zij dat kennis, ontwikkeling en een leven lang leren nog niet tot de dagelijkse routine van veel inwoners behoren. Toch leert iedereen, elke dag, op verschillende manieren. De stad wil informele en non-formele leermogelijkheden toegankelijker en zichtbaarder maken.

Door aan te sluiten bij het Unesco Global Network Learning Cities kan Oss de ervaringen delen en tegelijkertijd leren van collega's over de hele wereld.

Loading...