Oproep Vlaamse UNESCO Commissie: Doe mee met #Unite4Heritage

Niemand blijft onberoerd bij de opzettelijke vernieling van de UNESCO Werelderfgoedsite Palmyra in Syrië. Toch wordt deze aanval in het Westen vaak als ‘ver-van-mijn-bed’ ervaren. De aanslagen in Parijs in november 2015 en de recente aanslagen in Brussel tonen echter aan dat wij en ons erfgoed kwetsbaarder zijn dan we zelf (durven) denken. Wat zou er gebeuren als een van onze eigen nationale monumenten aangevallen zou worden?

De Vlaamse UNESCO Commissie schreef daarom een wedstrijd uit die mensen oproept hierover na te denken. De Commissie vraagt iedereen – van professionele kunstenaar tot minderjarige creatieveling – om twee versies van een schilderij, tekening of schets in te sturen, waarbij de ene versie een kenmerkend monument voor de stad, regio of land verbeeldt en de tweede versie het monument laat zien na een vijandige aanval. De wedstrijd is in lijn met de campagne #Unite4Heritage, die UNESCO startte om het algemeen publiek bewust te maken van deze vernielingen. 

(Foto: CC / Flickr.com | Dave Haygarth)

Een deskundige jury zal uit de ingezonden werken een selectie maken. Deze zal samen met selecties uit andere landen getoond worden tijdens een internationale conferentie in Brussel op 9 juni 2016. Daarbij zullen Irina Bokova, Directeur-Generaal van UNESCO, en verschillende ministers van Buitenlandse Zaken aanwezig zijn. De collectie zal daarna gedigitaliseerd worden en via verschillende media verspreid.

Er zijn geen vormvereisten voor de kunstwerken. U kunt uw originele werken tot 25 mei 2016 verzenden naar:

Departement internationaal Vlaanderen
Vlaamse UNESCO Commissie
T.A.V. Tijs D’Hoest 
Boudewijnlaan 30, bus 80
1000 Brussel