Oproep: tweet mee met #nodigitaldarkage

De Nationale Coalitie Digitale Duurzaamheid (NCDD) roept iedereen die zich bezig houdt met digitaal erfgoed op, om aandacht te vragen voor het werk dat in Nederland wordt gedaan voor digitale duurzaamheid. De coalitie vraagt om op maandag 23 februari een foto vanaf de werkplek te twitteren met de tags #ncdd, #dpc en #nodigitaldarkage. 

Aanleiding voor de actie is de media-aandacht voor de uitspraken van Google topman Vint Cerf, gedaan in een artikel in The Guardian en deels overgenomen op Nu.nl. Ook de BBC heeft er een news report aan gewijd: Google’s Vint Cerf warns of digital Dark Age. Hoewel het zeer positief is dat er aandacht voor dit onderwerp is, ligt de focus volledig op Amerikaanse initiatieven om digitaal erfgoed duurzaam te bewaren. Zo worden NASA en the Internet Archive nadrukkelijk genoemd in een eerdere Tegenlicht documentaire en komen initiatieven in San Jose aan bod in The Guardian en bij de BBC. 

NCDD komt daarom, in navolging van de Britse Digital Preservation Coaltion (DPC) met het initiatief van een kleine Twittercampagne. 

Digitaal erfgoed vormt een nieuwe uitdaging voor het erfgoedveld. Het UNESCO Memory of the World Comité Nederland stimuleert de discussie hierover dan ook graag.

Steeds meer documenten worden digitaal geproduceerd en bestaan dus alleen in die vorm. Websites, blogs, e-mails, YouTube-video’s en powerpoint-presentaties zijn de documenten van nu – maar welke bewaren we, en wie doet dat?

De groeiende schaal en het dynamische karakter van het internet, de sterk toenemende productie van documenten en de snelle ontwikkeling van nieuwe bestandsformaten zorgen voor nieuwe dilemma’s. Veel brieven en manuscripten van belangrijke wetenschappers, politici en auteurs zijn bewaard gebleven, maar wat gebeurt er met de digitale equivalenten van nu, nu documenten in een handomdraai te wijzigen en binnen afzienbare tijd niet meer te openen zijn?

Digital information is difficult to preserve over longer periods of time. Carriers like hard disks have a short life span, and even if one manages to keep the bits and bytes, the risk that current hard- and software is unable to process the old data is very real. Archives, museums and libraries are acutely aware of these problems, yet they cannot find solutions on their own. The UNESCO PERSIST Project stimulates the debate between these institutions, government and the ICT-industry in order to promote digital sustainability. In its first phase PERSIST was coordinated by the Netherlands National Commission for UNESCO.

Meer berichten