Open education: UNESCO lesmateriaal in Wikiwijs

Het UNESCO-Wikiwijsproject voor digitaal lesmateriaal is zo'n twee maanden onderweg, en er begint een voorraad lesmateriaal te ontstaan. De docenten kwamen bijeen om ervaringen uit te wisselen, elkaars projecten te bekijken en twee workshops te volgen. Deze bijeenkomst vond plaats tijdens de Open Education Week. 

Bij aanvang van de dag was iedereen licht onzeker over de voortgang: hoe veel arrangementen zouden de andere docenten al gemaakt hebben en hoe mooi zouden die er uit zien? Het praktisch werken met Wikiwijs riep ook nog wel wat vragen op: heb ik mijn materiaal nu wel of niet open beschikbaar gesteld, hoe zit het eigenlijk met copyrights op foto's en waarom kan ik mijn arrangement niet meer vinden? Een workshop Wikiwijs voor gevorderden gaf een oplossing voor veel van deze vragen. Er was genoeg tijd om ook zelf live mee te klikken op de laptops en zo de arrangementen verder te verfraaien. 

Nu de eerste arrangementen (over bijvoorbeeld MUNESCO en over werelderfgoed) vorm beginnen te krijgen, werd de kwaliteit van leermaterialen onderwerp van gesprek. Hoe weet je of je materiaal goed genoeg is voor publicatie? Jan Berkvens van de SLO verzorgde een workshop over kwaliteit van leeractiviteiten en lesmaterialen. 

Na deze workshop was er nog ruim tijd om elkaar de arrangementen te laten zien. Ron Dekker van het Carolus Clusius College liet zijn arrangement voor MUNESCO zien. In het najaar van 2013 wordt dat opnieuw georganiseerd, en aan de hand van dit arrangement kunnen de deelnemende leerlingen zich voorbereiden. Ook enkele hoofdstukken uit de Nederlandse vertaling van World Heritage in Young Hands zijn nu beschikbaar als arrangement, waaronder Werelderfgoed en een cultuur van vrede.

In de UNESCO-wikiwijscommunity staan de gegevens van dit project netjes bij elkaar. Via unesco.wikiwijs.nl kunnen de docenten van UNESCO-scholen, maar ook andere belangstellenden, in de toekomst specifiek naar UNESCO-lesmaterialen zoeken. 

De scholen die deelnemen aan dit project zijn: Arentheem College locatie Titus Brandsma (Velp), Berlage Lyceum (Amsterdam), Carolus Clusius College (Zwolle), Christelijk College Nassau-Veluwe (Harderwijk), Cosmicus College (Rotterdam) en Oostvaarderscollege (Almere).

‘Since wars begin in the minds of men, it is in the minds of men that the defences of peace must be constructed’.

Deze gedachte vormt de essentie van de missie van Unesco. Unesco-scholen ondersteunen deze missie: ze maken hun leerlingen vertrouwd met het Unesco-gedachtegoed en dragen zo hun steentje bij aan vrede en verdraagzaamheid. De Unesco-scholen hebben een eigen website: unescoscholen.nl

Meer berichten