Online colleges over erfgoed in gevaar: MOOC ‘Heritage under threat’

De Universiteit Leiden lanceert een digitale collegereeks over erfgoed in gevaar. De MOOC ‘Heritage under Threat’ duurt zes weken en bestaat uit 60 video’s onder leiding van de Somalische-Sweedse archeologe en assistent professor Sada Mire. Erfgoedspecialisten bespreken vanuit verschillende perspectieven een breed scala aan risico’s voor erfgoed.

De Nationale UNESCO Commissie heeft inhoudelijk bijgedragen aan een module waarin de rol van UNESCO, het belang van internationaal recht en de beperkingen van een lidstatenorganisatie worden toegelicht.

Het idee voor deze MOOC ontstond in overleg tussen de Nationale UNESCO Commissie en de Universiteit Leiden tijdens de voorbereidingen van de internationale training ‘First Aid to Cultural Heritage in Times of Crisis’ in 2015. De afgelopen jaren wordt erfgoed wereldwijd steeds vaker bedreigd door oorlogsgeweld, moedwillige vernielingen en natuurrampen. 

De MOOC is Engelstalig en wereldwijd toegankelijk via het internationale platform Coursera. Voor een gedetailleerd overzicht van de inhoud van de MOOC, de verschillende modules en om in te schrijven kunt u terecht op de site van Coursera.

 

Darul Aman Palace (Foto: CC / Bruce MacRae)

Diverse internationale verdragen dragen bij tot de bescherming van cultuur: De Haagse 1954 Conventie helpt cultureel erfgoed te beschermen in geval van een gewapend conflict. De Conventie uit 1970 draagt bij aan de bestrijding van illegale handel in cultuurgoederen en stimuleert teruggave van ontvreemde culturele objecten.

Uitkomsten

Lees op unesco.org meer over de hulp van UNESCO aan Mali. U vindt hier ook de mogelijkheid om te doneren.

Meer berichten