Nominaties gevraagd voor UNESCO's Memory of the World Register

UNESCO doet een oproep om nominaties te presenteren voor het UNESCO Memory of the World Register. Deze lijst bevat documentair erfgoed dat van uitzonderlijke betekenis is voor de wereld en is de ‘etalage’ van het gelijknamige programma. Het MOW-programma stimuleert het behoud en de toegankelijkheid van documentair erfgoed en wil dat iedereen op de wereld zich bewust is van de waarde die deze documenten hebben.

Eerste blad van de Nederlandse vertaling van de Babad Diponegoro (inschrijving in 2013).

Nederlandse instellingen die bijzonder documentair erfgoed in hun collectie hebben kunnen een nominatie indienen. Het is verstandig hierbij het UNESCO Memory of the World Comité Nederland op de hoogte te stellen aangezien het comité kan adviseren. Als er veel Nederlandse nominaties zijn wordt het Comité soms ook ingeschakeld om de voorselectie te doen. 

Meer informatie over het nominatieproces en het -formulier kunt u vinden in het artikel ‘Hoe werkt het nominatieproces voor Memory of the World’. De deadline voor het insturen van nominaties is 31 mei 2016.

Van oorlog tot ongedierte: documentair erfgoed staat aan allerlei bedreigingen bloot. Van brieven tot films en van kleitabletten tot harddisks – papier vergaat, computers crashen. Documentair erfgoed is onmisbaar om het verleden, maar ook het heden te begrijpen. Het ‘Memory of the World’-programma stimuleert daarom het behoud en de toegankelijkheid van documentair erfgoed en wil dat iedereen op de wereld zich bewust is van de waarde die deze documenten hebben.

Meer berichten