Nobelprijs voor Scheikunde voor twee laureaten 'For Women in Science'-programma

Nobelprijs voor Scheikunde voor twee laureaten 'For Women in Science'-programma

Professoren Emmanuelle Charpentier en Jennifer A. Doudna hebben op 7 oktober de Nobelprijs voor Scheikunde 2020 toegekend gekregen. Beiden wonnen in 2016 al de L'Oréal-Unesco 'For Women in Science' Prijs. 

De twee onderzoekers hebben een mechanisme ontwikkeld dat bekend staat als "Crispr/Cas9", of "moleculaire schaar", waarmee menselijke genen kunnen worden gewijzigd. De laatste keer dat een Nobelprijs alleen aan een vrouw werd toegekend, was in 1964. 

‘Science needs women’

“De Fondation L'Oréal verwelkomt deze mijlpaalbeslissing en feliciteert Charpentier en Doudna van harte. Tegenwoordig worden we geconfronteerd met ongekende gezondheids-, sociale en economische crises: meer dan ooit heeft de wereld wetenschap nodig, en wetenschap heeft vrouwen nodig”, aldus Alexandra Palt, Executive Vice-President van de Fondation L'Oréal.

Vrouwen vertegenwoordigen wereldwijd slechts 29% van de onderzoekers. Dat heeft een reële en directe impact op de kwaliteit van het onderzoek. Sinds de instelling van de Nobelprijs in 1901 zijn in totaal 621 wetenschappers beloond voor hun werk in de natuurkunde, scheikunde of geneeskunde. Daaronder slechts 22 vrouwen.

Nobelprijswinnaars

De Nobelprijs die aan Emmanuelle Charpentier en Jennifer A.Doudna is toegekend, brengt het aantal Laureaten van de L'Oréal-Unesco For Women in Science Awards dat deze onderscheiding heeft ontvangen, op vijf. Na Christiane Nüsslein-Volhard (Nobelprijs voor geneeskunde in 1995), Ada Yonath (Nobelprijs voor scheikunde in 2009) en Elizabeth H. Blackburn (Nobelprijs voor geneeskunde in 2009).

Loading...