Nobelprijs voor L'Oréal-UNESCO laureaten

Twee L’Oréal-UNESCO laureaten hebben een Nobelprijs gewonnen: de Australisch-Amerikaanse celbiologe Elizabeth Blackburn en de Israëlische scheikundige Ada Yonath. Beide vrouwen wonnen in 2008 een ‘for Women in Science Award’, de prijs waarmee UNESCO en L’Oréal excellerende vrouwelijke wetenschappers onderscheiden.

Samen met twee andere Amerikaanse celbiologen krijgt Elizabeth Blackburn de Nobelprijs voor geneeskunde voor de ontrafeling van het mechanisme dat chromosomen tijdens de celdeling beschermt tegen slijtage - en dus tegen veroudering. ‘Hun ontdekkingen zijn van groot belang voor de kennis over de werking van cellen en het ontstaan van ziektes en hebben de ontwikkeling van nieuwe therapieën gestimuleerd’, aldus het Nobelprijscomité.

De Israëlische Ada Yonath wint de Nobelprijs voor scheikunde samen met een Amerikaan en een Indiaas-Britse Amerikaan. Zij krijgen de prijs voor hun onderzoek naar structuur en functies van zogeheten ribosomen. Behalve fundamenteel inzicht in de werking van het leven en cellen zelf, heeft de opheldering van de structuur van het ribosoom ook een praktische betekenis: moderne antibiotica zijn vaak gebaseerd op het blokkeren van specifieke delen van het ribosoom van bacteriën.

Sinds 1998 bundelen UNESCO en L’Oréal hun krachten om excellerende vrouwelijke wetenschappers te stimuleren. Dat doen ze door middel van het programma ‘For Women in Science’, dat beurzen en prijzen omvat. 

Professor Rajaâ Cherkaoui El Moursli uit Marokko | Foto: UNESCO/Brigitte Lacombe)

Vrouwen zijn sterk ondervertegenwoordigd in de wetenschap. Wereldwijd is slechts 30% van de wetenschappelijk onderzoekers vrouw. Unesco streeft naar gelijke kansen voor vrouwen en mannen wat betreft toegang tot en deelname aan de wetenschap. Om die reden is in 1998 een wereldwijde samenwerking tot stand gekomen tussen cosmeticaconcern L’Oréal en Unesco. Onder het motto The world needs science and science needs women kent het programma prijzen toe aan excellente vrouwelijke wetenschappers en verleent het beurzen aan jonge vrouwelijke onderzoekers. 

Uitkomsten

Sinds 1998 hebben meer dan 3000 vrouwelijke wetenschappers uit 117 landen een award of beurs gekregen. Drie winnaars hebben inmiddels een Nobelprijs gewonnen. Elk jaar worden wereldwijd aan 275 getalenteerde jonge vrouwelijke onderzoekers beurzen toegekend om veelbelovend onderzoek te kunnen voortzetten. In Nederland hebben sinds 2007 16 vrouwen een beurs ontvangen.

Meer berichten