Nieuwe jongerenvertegenwoordiger UNESCO gekozen

Charlotte van Ommen (21) is tijdens het European Dreams Festival gekozen tot Jongerenvertegenwoordiger UNESCO. De komende twee jaar zal zij samen met Ilona Rozenboom de stem van Nederlandse jongeren laten horen bij onder meer het ministerie van OCW.

Charlotte van Ommen

Na een zeer spannende strijd wist Van Ommen de meeste bezoekers van het festival te overtuigen en haar tegenstander, Michelle Groen, te verslaan. “Ik vond het zeer spannend en heb de hele avond gedacht dat Michelle, Ilona en ik een perfect team zouden vormen; we delen dezelfde speerpunten. Na de zenuwslopende uitslag kon ik enerzijds mijn geluk niet op, anderzijds vond ik het jammer voor Michelle! Nu mag ik gaan strijden voor een boel moois”, aldus Van Ommen.

Charlotte studeert Culturele Antropologie en Ontwikkelingssociologie en zal actief op zoek gaan naar meningen en ideeën van jongeren. De input die ze krijgt bespreekt ze met beleidsmakers. Zo zorgt zij ervoor dat Nederlandse jongeren gehoord worden en onderwerpen die jongeren belangrijk vinden op de agenda komen te staan. Charlotte volgt Anne Schepers op van wie de tweejarige termijn als jongerenvertegenwoordiger is afgelopen.

Iedere lidstaat van Unesco heeft een eigen Unesco Commissie. De Nederlandse Commissie bestaat uit maximaal elf leden die elk deskundig zijn op een werkterrein van de organisatie: Onderwijs, Wetenschap, Cultuur en Communicatie & Informatie. 

Uitkomsten

Wereldwijd zijn er zo'n 200 Unesco Commissies. De Nederlandse Commissie bestaat uit maximaal elf leden. De nadruk van de werkzaamheden ligt bij de coördinatie van het Unesco-Scholennetwerk, erfgoed in gevaar, en duurzame toegang tot informatie. Daarnaast houdt de commissie zich structureel bezig met de Unesco-cultuurconventies, vrouwen in de wetenschap en journalistenveiligheid.

Meer berichten