Nederlands Memory of the World Register van start met acht inschrijvingen

Nederlands Memory of the World Register van start met acht inschrijvingen

Nederland is een nieuwe erfgoedlijst rijker: het Nederlandse Memory of the World register. Op 1 november heeft het Memory of the World Comité in ons land besloten om acht nominaties op deze lijst te plaatsen.

Unesco kent sinds begin jaren ’90 het mondiale Memory of the World Register. Daarop staan zestien documentaire erfgoeditems met een (gedeeltelijk) Nederlandse achtergrond ingeschreven (stand okt. 2022). Naast deze mondiale lijst zijn ook regionale en nationale registers mogelijk.

Om het dertigjarig bestaan van het Unesco-programma te vieren is het Nederlandse Memory of the World Register in het leven geroepen, dat uitzonderlijk documentair erfgoed zal gaan bevatten met een sterke Nederlandse uitstraling. Voorzitter Martin Berendse van het Nederlandse Memory of the World Comité: “Met dit register plaatsen we een aantal zeer gevarieerde collecties en stukken in de spotlight. Dat helpt ons beseffen hoe bijzonder en divers ons Nederlandse documentaire erfgoed is.”

Nederlandse Nominaties

Begin vorig jaar deed het Comité een oproep om documentair erfgoed te nomineren voor de nieuwe lijst. Vanaf de zomer zijn de ingediende nominaties beoordeeld op hun inhoud en waarde. Dit heeft ertoe geleid dat de volgende documentaire erfgoederen zijn ingeschreven op het Nederlandse Memory of the World Register:

Tour des Inscriptions

Op vrijdag 4 november zullen alle instellingen met inschrijvingen op het nieuwe register worden bezocht. Ter ere van de plaatsing ontvangen zij de speciale Unesco Memory of the World Vlag. Het wordt een feestelijke reis die dwars door Nederland voert en vanuit Leeuwarden, via Amsterdam, Den Haag en Rotterdam zal eindigen in Middelburg.

Memory of the World Programma 

Unesco startte het Memory of the World programma ooit om waardevolle archieven, bibliotheekcollecties en individuele werken te conserveren en bescherming te bieden tegen verwaarlozing, verval of soms zelfs moedwillige vernietiging. Het programma helpt om bewustzijn te creëren voor het belang van documentair erfgoed voor het collectieve geheugen van de mensheid. Een belangrijk middel daarbij is het (internationale) Memory of the World register, een lijst van uitzonderlijk documentair erfgoed met een wereldwijde uitstraling.

Loading...