Mini-expositie Utrechts Psalter in Catharijneconvent

De Universiteitsbibliotheek Utrecht heeft een mini-expositie geopend van het Utrechts Psalter, één van de Nederlandse toevoegingen aan het UNESCO Memory of the World Register. Het bijzondere psalmboek is t/m 22 november 2015 te zien in Museum Catharijneconvent in Utrecht.

Het Utrechts Psalter is een rijk geïllustreerd psalmboek dat rond het jaar 830 is gemaakt in of nabij Reims, Frankrijk. Over geen enkel middeleeuws handschrift in Nederlands bezit is zoveel geschreven en zijn er zoveel reproducties gepubliceerd, zowel in boekvorm als digitaal. Het Psalter bevat de 150 psalmen en zestien Bijbelse liederen die op een voor die tijd revolutionaire manier zijn geïllustreerd. Via Engeland is het boek uiteindelijk in Utrecht terecht gekomen. In 1716 werd het geschonken aan de bibliotheek van de Universiteit Utrecht, die het sinds die tijd bewaart. 

Het boek is digitaal te bekijken via utrechtspsalter.nl.

Van oorlog tot ongedierte: documentair erfgoed staat aan allerlei bedreigingen bloot. Van brieven tot films en van kleitabletten tot harddisks – papier vergaat, computers crashen. Documentair erfgoed is onmisbaar om het verleden, maar ook het heden te begrijpen. Het ‘Memory of the World’-programma stimuleert daarom het behoud en de toegankelijkheid van documentair erfgoed en wil dat iedereen op de wereld zich bewust is van de waarde die deze documenten hebben.

Meer berichten