Marjolein Lanzing wint essaywedstrijd #ikschrijf

De essaywedstrijd #ikschrijf 2017 is gewonnen door techniekfilosoof Marjolein Lanzing met haar spraakmakende essay ‘De Vrouw en de Stofzuiger’. Lanzing betoogt erin dat ethiekonderwijs van levensbelang is in deze tijd van technologische verandering. Ze wint 1000 euro en een publicatie in Filosofie Magazine.

De tweede en derde prijs gingen naar Julie Benschop-Plokker en Yanaika Zomer. De jongste deelnemer Dionne Zwier (18) won de aanmoedigingsprijs: een begeleidingstraject bij de Nieuwe Garde. De prijzen werden uitgereikt tijdens een feestelijk programma in De Nieuwe Liefde (Amsterdam). De avond werd geopend door de oudste deelnemer mevrouw Den Oudsten-Bouter (86) die een fragment voordroeg uit haar handgeschreven inzending. Verder waren er voordrachten van Sylvana Simons (praktische tips), Lieke Marsman (poëzie), Joyce Pijnenburg (filosofie), en Sandy Bosmans (spoken word).

De winnaars werden gekozen uit 263 inzendingen door een jury van uitgevers. Het juryrapport vindt u hier.

De Nederlandse Unesco Commissie verleende patronage aan #ikschrijf.

Iedere lidstaat van Unesco heeft een eigen Unesco Commissie. De Nederlandse Commissie bestaat uit maximaal elf leden die elk deskundig zijn op een werkterrein van de organisatie: Onderwijs, Wetenschap, Cultuur en Communicatie & Informatie. 

Uitkomsten

Wereldwijd zijn er zo'n 200 Unesco Commissies. De Nederlandse Commissie bestaat uit maximaal elf leden. De nadruk van de werkzaamheden ligt bij de coördinatie van het Unesco-Scholennetwerk, erfgoed in gevaar, en duurzame toegang tot informatie. Daarnaast houdt de commissie zich structureel bezig met de Unesco-cultuurconventies, vrouwen in de wetenschap en journalistenveiligheid.

Meer berichten