L'Oréal-UNESCO ‘for Women in Science’ viert vijftienjarig bestaan

Het L'Oréal-UNESCO ‘for Women in Science’-programma bestaat vijftien jaar. Dat werd de afgelopen week groots gevierd in Parijs. In deze periode groeide het beurzen- en prijzenprogramma uit tot een wereldwijd erkende actie, die vrouwelijke onderzoekers in de spotlight zet, ondersteuning biedt en hun een publieke stem geeft. Sinds 1998 zijn 77 laureaten bekroond (waarvan er twee inmiddels een Nobelprijs gewonnen hebben) en zijn meer dan 1650 beurzen uitgereikt aan vrouwen uit meer dan 100 landen. 

Het jubileum werd gevierd in Parijs, met onder meer een foto-tentoonstelling op de Champs-Elysées, een wetenschappelijk forum in het Parijse Observatorium en een diner-debat.

Fototentoonstelling over het L'Oréal-UNESCO 'For Women in Science'-Programma langs de Champs-Elysées in Parijs

Hoogtepunt van de feestelijkheden was de uitreiking van de awards voor 2013 in de Sorbonne. Vijf excellente onderzoekers kregen een prijs van 100.000 USD voor hun bijdrage aan de wetenschap. Dit jaar stonden de natuurwetenschappen centraal. De structuur van het programma zorgt ervoor, dat de prijzen geografisch over de wereld zijn verdeeld en toekomen aan vrouwen die onder heel verschillende condities hun wetenschappelijk werk moeten doen.

De winnaressen van 2013 zijn v.l.n.r.:

De prijswinnaressen van het L'Oréal-UNESCO 'for Women in Science'-Programma 2013

  • Professor Reiko Kuroda uit Japan, voor haar onderzoek naar de functionele verschillen tussen linksdraaiende en rechtsdraaiende moleculen;
  • Professor Marcia Barbosa uit Brazilië, voor de ontdekking van een eigenaardige eigenschap van water. Het begrijpen van deze eigenschap kan bijdragen aan diverse kennisterreinen: van het optreden van aardbevingen tot de structuur van proteïnen;
  • Professor Francisca Nneka Okeke uit Nigeria, voor haar bijdrage aan het onderzoek naar ionen-stromingen in de bovenste lagen van de atmosfeer.
  • Professor Pratigha Gai uit het Verenigd Koninkrijk, voor haar modificaties aan de elektronenmicroscoop waardoor chemische reacties op het niveau van atomen zichtbaar worden;
  • Professor Deborah Jin uit de Verenigde Staten, voor haar onderzoek naar het afkoelen van moleculen zodat chemische reacties in slow motion kunnen worden bestudeerd.

 

Internationale beurzen

Tijdens de festiviteiten zijn ook de vijftien jaarlijkse fellowships uitgereikt ter waarde van maximaal 40.000 USD verspreid over twee jaar. Een van de winnaressen, Ariana Barbera uit Cuba, zal dankzij de beurs gaan werken aan de afdeling Infectious Disease and Immunology aan de Universiteit van Utrecht. Vorig jaar won de Nederlandse Elza van Deel een beurs om haar onderzoek naar erfelijke hartziekten voort te kunnen zetten aan het Imperial College in Londen. 

Professor Rajaâ Cherkaoui El Moursli uit Marokko | Foto: UNESCO/Brigitte Lacombe)

Vrouwen zijn sterk ondervertegenwoordigd in de wetenschap. Wereldwijd is slechts 30% van de wetenschappelijk onderzoekers vrouw. Unesco streeft naar gelijke kansen voor vrouwen en mannen wat betreft toegang tot en deelname aan de wetenschap. Om die reden is in 1998 een wereldwijde samenwerking tot stand gekomen tussen cosmeticaconcern L’Oréal en Unesco. Onder het motto The world needs science and science needs women kent het programma prijzen toe aan excellente vrouwelijke wetenschappers en verleent het beurzen aan jonge vrouwelijke onderzoekers. 

Uitkomsten

Sinds 1998 hebben meer dan 3000 vrouwelijke wetenschappers uit 117 landen een award of beurs gekregen. Drie winnaars hebben inmiddels een Nobelprijs gewonnen. Elk jaar worden wereldwijd aan 275 getalenteerde jonge vrouwelijke onderzoekers beurzen toegekend om veelbelovend onderzoek te kunnen voortzetten. In Nederland hebben sinds 2007 16 vrouwen een beurs ontvangen.

Meer berichten