‘For Women In Science’-beurzen voor wetenschappers Van Vliet en Van Wynsberghe

‘For Women In Science’-beurzen voor wetenschappers Van Vliet en Van Wynsberghe

Op 14 november zijn in Haarlem de Nederlandse ‘For Women In Science’-beurzen 2018 uitgereikt aan topwetenschappers Liesbeth van Vliet en Aimee Van Wynsberghe.

Tijdens de feestelijke ceremonie in de Koninklijke Hollandsche Maatschappij der Wetenschappen ontvingen Van Vliet (Nivel) en Van Wynsberghe (TU Delft) beurzen ter waarde van 25.000 euro voor onderzoek en hun bijdrage aan de wetenschap. Hiermee krijgen zij de kans om te werken aan hun onderzoek bij het NIAS in Amsterdam. De beurzen zijn een initiatief van  L'Oréal Nederland en de Nederlandse Unesco Commissie, samen met partners van het programma, het Netherlands Institute for Advanced Study (NIAS) en het Landelijk Netwerk Vrouwelijke Hoogleraren.

Image
Liesbeth van Vliet (l) en Aimee Van Wynsberghe (r). (Foto's: Barbara Kieboom | L'Oréal Nederland)
Liesbeth van Vliet (l) en Aimee Van Wynsberghe (r).

Van Vliet

Liesbeth van Vliet (1985) onderzoekt welke communicatie patiënten en hun dierbaren nodig hebben op het moment dat ze geconfronteerd worden met ernstige, veelal ongeneeslijke, ziekten. Ook kijkt Van Vliet welke communicatie hen op die momenten zou kunnen schaden. Deze patiënten hebben namelijk naast goede medische zorg, ook goede informatie en emotionele ondersteuning nodig. De rode draad door het onderzoek van Van Vliet is het beter begrijpen van de kracht van communicatie op momenten dat die het allerbelangrijkste is.

Van Wynsberghe

Aimee Van Wynsberghe (1981) heeft als missie om het ethisch en verantwoord ontwikkelen, gebruiken en handhaven van robots en kunstmatige intelligentie op de agenda te zetten. Robots maken namelijk steeds meer een deel uit van ons dagelijks leven; we komen met ze in contact maar gaan ook steeds meer met ze samenwerken. Van Wynsberghe onderzoekt hoe belangrijk het is om sociale en ethische kenmerken in kaart te brengen bij deze nieuwe ontwikkelingen. Het onderzoek van Van Wynsberghe concentreert zich op wat de ethische betekenis is van mens-robotcontact.

For Women in Science

Het internationale programma For Women in Science is een samenwerking tussen L’Oréal en Unesco, met als motto The world needs science, science needs women. Het programma bestaat sinds 1998 en reikt prijzen en beurzen uit aan uitzonderlijke vrouwelijke wetenschappers op het gebied van life sciences. Anno 2018 zijn al meer dan 3.100 excellente wetenschappers uit 117 landen geholpen met het programma. In 50 landen worden nationale en regionale beurzen aangeboden.

Loading...