Karl Marx-documenten toegevoegd aan prestigieuze UNESCO-lijst

Twee documentaire erfgoederen uit Nederland zijn toegevoegd aan het UNESCO Memory of the World Register, de prestigieuze internationale canon voor boeken, archiefstukken en andersoortige documenten met een uitzonderlijke betekenis voor de wereld. Het gaat om een handgeschreven pagina van het Communistisch Manifest van Karl Marx en de eerste druk van Das Kapital, deel I, met diens correcties in de kantlijn.

Daarnaast is ook de Babad Diponegoro toegevoegd, een autobiografische kroniek van de Javaanse prins Diponegoro die een hoofdrol speelde in de Javaoorlog die Nederland van 1825 tot 1830 voerde in Indonesië. Irina Bokova, Directeur-Generaal van UNESCO maakte dit vandaag bekend. Naast de Nederlandse toevoegingen zijn wereldwijd nog 54 andere documenten ingeschreven op het Register.

Marx’ Communistisch Manifest en Das Kapital

De enige overgebleven handgeschreven pagina van het Communistisch Manifest (1848) van Karl Marx,en de eerste druk van Das Kapital, deel I (1867), met handgeschreven correcties van Marx in de kantlijn, worden al sinds de jaren dertig bewaard door het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis (IISG) in Amsterdam. Het Manifest en Das Kapital behoren tot de meest invloedrijke geschriften uit de wereldgeschiedenis en speelden een grote rol in de ontwikkeling van het socialisme, het communisme en andere revolutionaire bewegingen. Marx schreef ze in nauwe samenwerking met  Friedrich Engels. De populariteit van Marx’ theorieën is vanaf de jaren tachtig drastisch gedaald, maar in grote delen van de wereld is zijn invloed nog zeer merkbaar. Het IISG heeft deze nominatie ingediend samen met de Duitse Nationale UNESCO Commissie.

Eerste druk van Das Kapital, Deel I, met handgeschreven correcties van Karl Marx in de kantlijn.

Babad Diponegoro, autobiografische kroniek van prins Diponegoro 

De Javaanse prins Diponegoro (1785-1855) speelde een hoofdrol in de Javaoorlog die Nederland van 1825 tot 1830 voerde in Indonesië. Zijn opstand is te beschouwen als een voorloper van de nationalistische beweging van de 20ste eeuw en werd gevoed door zowel religeuze (Pan-islamitische) als nationalistische motieven. Na de opstand werd hij verbannen naar Sulawesi waar hij de Babad Diponegoro schreef, waarschijnlijk de eerste autobiografie van de Javaanse literatuur. De Javaanse tekst wordt bewaard in de Indonesische Nationale Bibliotheek in een manuscript van 1151 pagina’s. Ook de officiële Nederlandse vertaling, die berust in de collectie van het KITLV in Leiden, is onderdeel van de voordracht die door de Indonesische en Nederlandse organisaties samen werd gedaan. De opdracht voor die vertaling werd in 1857 gegeven door het Koninklijk Bataviaasch Genootschap van Kunsten en Wetenschappen, waar men begreep dat de tekst van cruciaal belang was voor het begrijpen van de Javaanse onderdanen.

De Babad Diponegoro

Tentoonstelling

Ter gelegenheid van de uitbreiding van het Register zal van woensdag 19 juni t/m oktober 2013 in de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag een postertentoonstelling te zien zijn over het Memory of the World Register. Enkele voorbeelden van de posters vindt u hieronder.

Poster van de archieven van de VOC

Poster van het Boek van de Koningen van Prins Bayasanghor (Iran).

 

Memory of the World Register

In het Memory of the World Register, de etalage van het gelijknamige programma van UNESCO, staan documentaire erfgoederen met een uitzonderlijke betekenis voor de wereld. Het Register bevat onder meer de Gutenberg Bijbel, de filmnegatieven van The Wizard of Oz, archieven uit het Warschause getto en de rechtbankverslagen van het Mandelaproces van 1964.

Van oorlog tot ongedierte: documentair erfgoed staat aan allerlei bedreigingen bloot. Van brieven tot films en van kleitabletten tot harddisks – papier vergaat, computers crashen. Documentair erfgoed is onmisbaar om het verleden, maar ook het heden te begrijpen. Het ‘Memory of the World’-programma stimuleert daarom het behoud en de toegankelijkheid van documentair erfgoed en wil dat iedereen op de wereld zich bewust is van de waarde die deze documenten hebben.

Meer berichten