Jongeren zetten zich in voor behoud werelderfgoed

Jongeren zetten zich in voor behoud werelderfgoed

Jongeren kunnen zich nog tot 2 juni aanmelden voor het World Heritage Young Professionals Forum.

Dit jaarlijkse forum vindt plaats tijdens de internationale vergadering van het Werelderfgoedcomité die medio juli start en twee werken duurt. Vanwege de pandemie vindt het forum dit jaar digitaal plaats.

Het thema van het jongerenforum dit jaar is ‘World Heritage and Sustainable Livelihoods’ en het event vindt plaats van 5 tot 9 juli 2021. Tijdens het forum gaan jongeren met elkaar en met erfgoedprofessionals in gesprek over het belang van erfgoed voor samenlevingen en het levensonderhoud van gemeenschappen. Daarnaast wordt ook gekeken naar de kansen die erfgoed biedt voor sociale, economische en milieudoelen. Hoe draagt erfgoed bij aan een duurzaam levensonderhoud?

Ben je tussen de 23 en 32 jaar, meld je dan nu aan. Voor meer informatie en de selectiecriteria, bezoek de website van Unesco.

Image
Omslag van het Unesco magazine World Heritage Review

Magazine

In de nieuwste World Heritage Review gaat ook aandacht uit naar jongerenparticipatie en werelderfgoed. In deze uitgave worden verschillende personen over heel de wereld uitgelicht die hun carrières – en zelfs hun leven – hebben gewijd aan het behoud van werelderfgoed. Locatiemanagers komen aan het woord, maar ook jonge mensen die betrokken zijn bij het onderhoud en activisten die aandacht vragen voor de kwetsbaarheid van deze bijzondere plekken.  

De toekomst van het Werelderfgoed ligt grotendeels in de handen van jongere generaties. Gelukkig zijn er veel jongeren actief betrokken bij de bescherming van deze bijzondere gebouwen, landschappen en natuurparken. De uitdagingen zijn groot. Klimaatverandering heeft grote gevolgen voor het erfgoed wereldwijd en draagt bij aan het verlies van biodiversiteit. Ondanks de Covid-19 pandemie laat deze uitgave van de World Heritage Review zien dat jongeren zich blijven inzetten voor een betere toekomst, ook voor het werelderfgoed. Voorbeelden van projecten zijn o.a. het Aldabra Clean-up Project op de Seychellen en de ontwikkeling van mobiele applicaties om het werelderfgoed in Tunesië en Irak in kaart te brengen en te promoten.

Ook jongeren in Nederland kunnen zich als vrijwilliger aanmelden. Dit kan via de individuele Nederlandse werelderfgoederen of internationaal via het World Heritage Volunteers Initiative.

Loading...