Irina Bokova, Directeur-Generaal van UNESCO, betreurt vernietiging Werelderfgoed Aleppo

De stad heeft zwaar te lijden onder de gevechten die in het historische centrum plaatsvinden. De eeuwenoude markten van Aleppo staan op de Werelderfgoedlijst. Gedurende het weekend hebben hevige vuurgevechten plaatsgevonden, waardoor grote delen van de markten in vlammen zijn opgegaan en naar verluidt honderden winkels zijn verwoest.

De stad werd in 1986 aan de Werelderfgoedlijst toegevoegd, vanwege de bijzondere en authentieke Arabische bouwkunst en als getuigenis van de culturele, sociale en technologische ontwikkeling tijdens de Mamelukse periode.

De Directeur Generaal verklaarde “De berichtgeving uit Aleppo is bijzonder zorgwekkend. Het menselijk lijden dat veroorzaakt wordt door deze situatie is al zeer extreem. Dat echter door de gevechten nu ook het eeuwenoude cultureel erfgoed - gewaardeerd en bewonderd wereldwijd – wordt verwoest, maakt het nog triester. De markten van Aleppo maken al sinds het ontstaan van de stad deel uit van het bloeiende economische en sociale leven.

De Directeur Generaal benadrukt dat Syrië de 1954 Haagse Conventie voor het beschermen van cultuurgoederen in tijden van gewapend conflict heeft ondertekend. Syrië heeft zich door het ondertekenen gecommitteerd aan het waarborgen van het erfgoed tegen verwoestingen door oorlog. Bokova roept daarom alle strijdkrachten op de monumenten te sparen.

Verder onderstreepte Bokova dat UNESCO klaar staat om alle expertise en ondersteuning te bieden om het oude erfgoed in Syrië te beschermen. Zodra de veiligheid het toelaat, zal Bokova een expertteam naar Aleppo sturen om de situatie te beoordelen. Bovendien zal Bokova noodhulp beschikbaar stellen om in de bescherming van dit erfgoed te voorzien en verdere vernietiging te voorkomen.

Meer lezen: