Internationaal Comité buigt zich over nominaties Memory of the World

Van 18 tot 21 juni vergadert in Korea het Internationaal Adviescomité van het Memory of the World Programma. De onafhankelijke experts van het comité zullen beslissen over 59 nominaties die in 2012 zijn ingediend voor het Memory of the World Register. Er zijn voor deze ronde twee nominaties met een Nederlandse component:

  • de Babad Diponegoro, een autobiografische kroniek van de Javaanse prins Diponegoro die een hoofdrol speelde in de Javaoorlog die Nederland van 1825 tot 1830 voerde in Indonesië.
  • een handgeschreven pagina van het Communistisch Manifest van Karl Marx en de eerste druk van Das Kapital, deel I, met diens correcties in de kantlijn. Deze stukken worden bewaard in het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis in Amsterdam.

Het Babad Diponegoro.

 

Tentoonstelling

Ter gelegenheid van de uitbreiding van het Register zal van woensdag 19 juni t/m oktober 2013 in de Koninklijke Bibliotheek in Den Haag een postertentoonstelling te zien zijn over het Memory of the World Register. Enkele voorbeelden van de posters vindt u hieronder.

Poster van de archieven van de VOC

Poster van het Boek van de Koningen van Prins Bayasanghor (Iran).

 

Memory of the World Register

In het Memory of the World Register, de etalage van het gelijknamige programma van UNESCO, staan documentaire erfgoederen met een uitzonderlijke betekenis voor de wereld. Het Register bevat onder meer de Gutenberg Bijbel, de filmnegatieven van The Wizard of Oz, archieven uit het Warschause getto en de rechtbankverslagen van het Mandelaproces van 1964.

Van oorlog tot ongedierte: documentair erfgoed staat aan allerlei bedreigingen bloot. Van brieven tot films en van kleitabletten tot harddisks – papier vergaat, computers crashen. Documentair erfgoed is onmisbaar om het verleden, maar ook het heden te begrijpen. Het ‘Memory of the World’-programma stimuleert daarom het behoud en de toegankelijkheid van documentair erfgoed en wil dat iedereen op de wereld zich bewust is van de waarde die deze documenten hebben.

Meer berichten