‘Het Unesco Gesprek’: een podcast van de Unesco Commissie

‘Het Unesco Gesprek’: een podcast van de Unesco Commissie

In ‘Het Unesco Gesprek’ spreekt Kathleen Ferrier (voorzitter van de Unesco Commissie) met experts over actuele vragen tegen Unesco’s achtergrond als VN-organisatie voor onderwijs, wetenschap, cultuur en media.

De podcastserie kent nu 5 afleveringen, verschenen tussen oktober en december. Met de meest recente eerst genoemd zijn dit de onderwerpen. De titels zijn aanklikbaar en leiden rechtstreeks naar de betreffende podcast in Itunes. Ze staan ook op Spotify en Buzzsprout.

Image
Podscast Logo van het Unesco Gesprek

Aflevering 5: De verbindende kracht van verhalen

In een samenleving die steeds meer uiteenvalt in sociale bubbels, kan het luisteren naar elkaars verhalen een stap zijn om weer nader tot elkaar te komen. Scholen zijn een van de weinige plekken waar verschillende bubbels elkaar ontmoeten, maar kunnen we nieuwe plekken maken om elkaars verhalen te horen? En hoe voorkom je dat je alleen met radicale verhalen gehoord wordt of je recht kunt horen? Waar hoor je de stem van de nuance?

Gesprekspartner:
Leonard Geluk is algemeen directeur van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, voormalig wethouder integratie in Rotterdam en lid van de Unesco Commissie. 

Aflevering 4: Het vertrouwen in de journalistiek

Autoritaire leiders klagen over fake news, niet omdat het niet waar is maar omdat het hen niet uitkomt wat er in de media verschijnt. Maar door steeds twijfel te zaaien over de betrouwbaarheid van media, ondergraaf je het journalistieke systeem. Dat is er immers om objectief verslag te doen van wat er gebeurt, de feiten te duiden en te controleren. Wat zijn de consequenties van het afnemende vertrouwen voor de democratie en hoe kunnen we dat tegengaan?

Gesprekspartners:
Yvonne Zonderop is lid van de Unesco Commissie, journalist en toezichthouder bij journalistieke en mediaplatforms.
Casper Thomas is journalist bij de Groene Amsterdammer en het Financieele Dagblad, momenteel gevestigd in Washington (VS).

Aflevering 3: De meerstemmige samenleving

De verbindende kracht van jongeren met een biculturele achtergrond en de rol die zij kunnen spelen in de museumsector en de samenleving als geheel. Maar ook over de negatieve reacties die organisaties krijgen die zich hier sterk voor maken: wat zouden Vincent en Theo er van gevonden hebben dat het Van Gogh Museum zich sterk maakt voor een inclusieve museumsector?

Gesprekspartners:
Martin van Engel is programmamanager Van Gogh Verbindt bij het Van Gogh Museum en Unesco Commissielid
Eveline Chaudron is voormalig lid en vicevoorzitter van de Unesco Jongerencommissie.

Aflevering 2: De impact van de pandemie op de cultuursector

De cultuursector worstelt zich door de pandemie. Het verdienmodel van musea en theaters gaat niet samen met de anderhalvemetersamenleving, maar tegelijk zie je allerlei prachtige initiatieven ontstaan. Online tentoonstellingen met persoonlijke verhalen, theaters die meer mensen naar een voorstelling kunnen laten kijken door een livestream, bijzondere kijkjes achter de schermen. Wat is de impact van de pandemie op de sector, in positieve en negatieve zin?

Gesprekspartners:
Peter van Laarhoven, toezichthouder en bestuurder, lid van de Unesco Commissie
Charlotte Huygens, toezichthouder en tentoonstellingsmaker met als specialisatie kunst uit de Islamitische wereld, lid van de Unesco Commissie

Aflevering 1: De ziel van het onderwijs

Wat hebben we geleerd van het online onderwijs tijdens de schoolsluitingen? Wat betekent de ervaring die we nu opdoen met digitaal onderwijs voor de toekomst? Gaan we straks helemaal terug naar face-to-face onderwijs of ontstaat er een hybride vorm, die de voordelen van beide combineert?

Gesprekspartners:
Peter van Laarhoven, toezichthouder en bestuurder, lid van de Unesco Commissie
Susana Menendez, internationaliseringsexpert en onderwijsbestuurder

Over Unesco

Unesco, de United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization is opgericht in 1945 en heeft als motto: Since war begins in the minds of men, it is in the minds of men that the defences of peace must be constructed.  Met andere woorden: als we oorlog willen voorkomen moeten we beginnen in de hoofden van mensen. We zullen mensen moeten opleiden, we zullen kennis moeten opdoen over de wereld en over elkaar.

Nog altijd is wereldvrede het overkoepelende doel. Via internationale samenwerking in Onderwijs, Wetenschap, Cultuur en Communicatie & Informatie probeert Unesco hieraan bij te dragen door duurzame ontwikkeling te bevorderen en een interculturele dialoog te onderhouden gebaseerd op wederzijds respect en op de intellectuele en morele solidariteit van de mensheid.

Loading...